Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sex män misstänks för gangstermordet

En man greps den 11 augusti för inblandning i mordet. Foto: Björn Larsson Roswall/Scanpix
STORA HÖGA. Två män med anknytning till mc-gäng låg döda efter den blodiga eldstriden utanför Stenungsund. Fem personer är nu häktade eller anhållna för mord. - Red & White Crew är enkla soldater hos Hells Angels, de får göra skitjobbet, säger Markus Grundtman, chefsanalytiker på länskriminalen i Stockholm.

FAKTA

PERSONERNA I DRAMAT:

HÄKTAD:
29-åring, Göteborg. Medlem i Red & White Crew. Häktad för mord. Kriminellt belastad.

HÄKTAD:
23-åring, Göteborg. Sympatiserar med Red & White Crew. Häktad för mord. Disponerade den BMW M5 som jagades av polisen från brottsplatsen.

ANHÅLLEN:

23-åring, Olofstorp. Rör sig i gängkretsar. Misstänkt för mord. Kriminellt belastad.

ANHÅLLEN:

20-åring, Göteborg. Rör sig bland Red & White Crew. Misstänkt för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

ANHÅLLEN:

21-åring, Göteborg. Rör sig i gängkretsar. Misstänkt för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling.

PÅ FRI FOT:
21-åring, Göteborg. Sympatiserar med Red & White Crew. Kriminellt belastad. Anhållen men frisläppt. Dock fortfarande misstänkt.

DÖD:
29-åring, Agnesberg. Medlem i Red & White Crew. Blev dödad i villan i Stora Höga trots att han bar skyddsväst.

DÖD:

45-åring, Lilla Edet. Sympatiserade med Hells Angels. Bodde tillfälligt i villan i Stora Höga. Misstänks vara målet för angriparna. Var förberedd och försvarade sig med skjutvapen.

Minst sex personer med kopplingar till mc-gänget Red & White Crew misstänks nu vara inblandade i mordet på en 45-årig man i Stora Höga utanför Stenungsund. Den mördade sympatiserade med Hells Angels.
Polisen blir nu allt mera övertygad om att den mördade hann försvara sig - och att han sköt ihjäl en av angriparna, en 29-årig man som bar skyddsväst.
- Red & White Crew är en känd undergrupp till Hells Angels. Det var i så fall en intern strid, säger Markus Grundtman.

"Något gruff"

- Det kan ha varit en bestraffning eller något gruff som blossade upp. Det är väldigt snabba skiftningar i gängvärlden, våld kan flamma upp från ena dagen till den andra, säger han.
Två män är häktade för mord.
De båda häktade uppges vara "torpeder". De är 29 och 23 år, båda är från Göteborg och knutna till Red & White Crew. De förnekar att de skulle ha mördat 45-åringen.
- Min klient vitsordar att han varit på platsen men har ingenting med mordet att göra, säger Hans Gaestadius som är 23- åringens advokat.
Anders Lindstrand, 29-åring-ens advokat, säger:
- Min klient förnekar helt och hållet samtliga anklagelser.
Polisen misstänker att de fyra män åkte till villan i Stora Höga i en BMW M5 tillhörande 23-åringens mamma. Trots att de misstänkta tiger börjar polisen få en bild av vad som skedde i villan.

Ytterligare två häktade

På lördagen häktades två män i 20-årsåldern  av Uddevalla tingsrätt för brott i samband med att två män skots ihjäl i Stora Höga i måndags. Båda är misstänkta för grovt skyddande av brottsling. En av dem misstänks även för grovt vapenbrott, uppger kammaråklagare Per-Åke Kvarnström.

Var väntat

Det ska ha varit väntat att gruppen med Red & White Crew-anknytning skulle dyka upp och att 45-åringen var förberedd och redo med skjutvapen. I eldstriden som följde dödades 45-åringen och en 29-åring.
- Red & White Crew är enkla soldater hos Hells Angels, de får göra skitjobbet. Till exempel åka till pizzerior och restauranger och hota ägarna. Sen finns det en högre klass som skor sig på verksamheten, säger Markus Grundtman.
På samma sätt har det konkurrerande gänget Bandidos en underklubb som heter X-team.
- Det är snabba skiftningar i styrkan hos gängen. Det finns hela tiden risk för konflikt. De slåss om marknadsandelar, de försöker värva medlemmar och hela klubbar från varandra, förklarar Markus Grundtman.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!