Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sex lodjur kommer få skjutas i Västsverige

Sammanlagt får sex lodjur skjutas i Västra Götaland. Bilden är en arkivbild. Foto: NTB scanpix

På söndag, den första mars, startar licensjakten på lodjur i Västra Götaland.

Jakten kommer avslutas när sex djur har skjutits eller när månaden är slut.

Det handlar om tre områden i länet där jakten får bedrivas, uppger länsstyrelsen.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har bestämt, på eget initiativ, att sammanlagt sex lodjur får jagas i tre områden i länet, skriver de i ett pressmeddelande. 

I de områdena som nu tilldelats licensjakt finns flera av länets lodjursfamiljer och jakten ska också bedrivas i områden där det varit problem med angrepp på får, uppger länsstyrelsen. 

Jakten startar på söndagen och får högst pågå i en månad, till 31 mars.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har delat upp jakten i tre områden.

I jaktområde 1 får som mest två lodjur skjutas. Området består av Karlsborg, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholm och Falköping. 

Sammanlagt sex lodjur får skjutas

I jaktområde 2 får ett djur skjutas, vilket består av kommunerna Åmål, Bengtsfors och Mellerud.

I jaktområde 3 får som högst tre djur skjutas, i kommunerna Mark, Svenljunga, Tranemo, Borås och Ulricehamn. 

För att få vara med i jakten ska man vara registrerad hos Naturvårdsverket och minst en gång i timmen måste man ringa till Länsstyrelsens telefonsvarare för att se hur många djur som skjutits. Har man skjutit ett djur ska detta rapporteras direkt för att det inte ska skjutas fler djur än det som tilldelats. 

Under inventeringen som gjordes under förra vintern visade det sig att det finns 13,5 lodjursfamiljer i Västra Götalands län. 

”På grund av snöbrist har det varit svårt att hitta länets lodjursföryngringar under inventeringsperioden 2019/2020” skriver länsstyrelsen i pressmeddelandet