Sex frågor och svar om Nordiska Motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Falun på 1 maj 2017.
Foto: SVEN LINDWALL
Simon Lindberg, rörelsens ledare. NMR förlorade sitt varumärkesskydd till Nordfront i juli 2017, Varumärkena ansågs vara förväxlingsbara av patent- och registreringsverket med det tyska logistikföretaget Nordfrost.
Foto: SVEN LINDWALL
Nordiska motståndsrörelsen försvarar Hitlers nationalsocialism och förnekar Förintelsen.
Foto: / PRESSENS BILD

De förnekar Förintelsen, vill kasta ut alla invandrare och avskaffa den parlamentariska demokratin, med våld om så krävs.

På lördag planerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen att demonstrera i centrala Göteborg.

Polisen fruktar det värsta.

Nordiska motståndsrörelsen är en en militant nazistisk organisation som leds av Simon Lindberg, 34. NMR grundades 1997 och känns igen på tyr-runan de använder som symbol och som tidigare användes i Nazityskland. Organisationen är i dag den dominerande nazistorganisationen och har även systerorganisationer i Norden och Finland.

2006 dömdes Lindberg till tre månaders fängelse för medhjälp till misshandel, medhjälp till olaga hot och skadegörelse i samband med att nazister attackerade RFSL:s lokaler i Kristianstad. Lindberg åtalades i september 2017 för hets mot folkgrupp för att ha skrikit "hell seger", ett åtal han inte vill kommentera. I utredningen nekar han dock.

LÄS MER: Nazistorganisationen bakom bombmännen 

Vilka brott har kopplats till Nordiska motståndsrörelsen?

NMR och föregångaren Svenska motståndsrörelsen har kopplats samman med ett antal brott under de senaste 20 åren, med mord, dråp, olaga vapeninnehav, misshandel och hets mot folkgrupp.

Mord: två män med kopplingar till SMR dömdes för mord på syndikalisten Björn Söderberg 1999. 

Olaga vapeninnehav: 2004 dömdes den tidigare ledaren för Svenska motståndsrörelsen, Klas Lund för olaga vapeninnehav till fyra månaders fängelse. Lund var under tidigt 90-tal frontperson för Vitt ariskt motstånd och är tidigare dömd för bland annat dråp, rån och misshandel.

Försök till dråp. En aktivist inom Svenska Motståndsrörelsen dömdes till fem års fängelse för försök till dråp efter ett knivöverfall vid Slussen i Stockholm vid ett tumult mellan antifascister och NMR-aktivister.

Våldsamt upplopp: 23 medlemmar eller sympatisörer av NMR dömdes för våldsamt upplopp mot en antirasistisk demonstration i Kärrtorp 2013. Några dömdes även för hets mot folkgrupp, brott mot knivlagen, våld mot tjänsteman, olaga hot, stöld och skadegörelse.

Vitt ariskt motstånd demonstrerar i Göteborg 1992.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Hur startade NMR?

NMR har sina rötter i brottsbenägna Vitt ariskt motstånd på 1990-talet och bildades som SMR, Svenska motståndsrörelsen. Många av de ledande medlemmarna i Nordiska motståndsrörelsen har tidigare dömts för brott som misshandel och hets mot folkgrupp.

LÄS MER: Nazistledaren åtalas för hets mot folkgrupp 

Vad vill Nordiska motståndsrörelsen?

I Nordiska motståndsrörelsens partiprogram "Vår väg" från 2017 vill de ena Norden till en stat. De vill stoppa "massinvandringen" och repatriera, deportera med tvång, "de rasfrämlingar som befinner sig inom Nordens gränser."

Stilen på partiprogrammet är socialrealistisk och snarlik den som användes i Nazityskland och Sovjetunionen på 30-talet.

Så här skriver de i partiprogrammet:

"Att det existerar olika mänskliga raser, med inte bara skilda utseenden utan också skilda mentala egenskaper såsom intelligens, karaktärs- och personlighetsdrag är helt otvivelaktigt bevisat genom så väl vetenskaplig forskning som genom sunt förnuft."

NMR vill införa en "stark stat med utpräglat folkstyre." De vill avskaffa den demokrati vi har i dag. Kungahuset ska dessutom avskaffas.

LÄS MER: Nazistiska NMR:s mål: Inrätta tvångsarbete 

Hur vill NMR styra Sverige och Norden?

Efter maktövertagandet ska landet ledas på följande sätt:

"Nordiska motståndsrörelsens ledning efter maktövertagandet väljer ut en allnordisk senat med kompetenta människor sprungna ur folket…" Denna senat ska sedan välja en ledare.

Lagarna i landet ska beslutas av ett parlament, där ledamöterna väljs i personval. "Något partiväsen kommer inte att behövas".

Yttrandefriheten kommer att ändras, så att lagen om hets mot folkgrupp kommer att rivas upp och ersättas av en lag mot "folkfientlig, subversiv propaganda och verksamhet".

Pressen ska leva under andra regler än tidigare: Det ska skapas "lagar mot folkfientlig propaganda." Journalister som agerat folkfientligt "ska stängas av från sitt arbete och noggrant granskas innan de med ett statligt godkännande kan återvända till journalistiken."

LÄS MER: Nazistledarna i Sverige som hetsar till våld 

Hur är NMR organiserat?

Sverige är uppdelat i sju geografiska zoner, som kallas nästen. De styrs av var sin nästeschef. I varje region finns aktivistgrupper som kallas kampgrupper och som styrs av en gruppchef.

Man kan utläsa hur stort NMR är genom organisationen. Har en aktivistgrupp fler än tio medlemmar delas den i två nya grupper. Får ett näste, eller region, fler än 40 medlemmar delas den. Exakt hur många medlemmar organisationen har vill de inte berätta. 

Per Öberg, som är presschef för Nordiska motståndsrörelsen, och chef för den parlamentariska grenen, förklarar för Allehanda.se:

– Det är ingenting vi går ut med, säger han till reportern i klippet från 2015.

NMR leds av ett riksråd under Simon Lindberg som, enligt Per Öberg, är ordförande i det riksrådet.

Simon Lindberg med sina partivänner på Almedalen 2017.
Foto: SVEN LINDWALL

Ledningen för Nordiska motståndsrörelsen agerar öppet och har i vart fall tidigare uppmanat sina medlemmar att beväpna sig med kniv och att träna kampsport. Säpo bedömer att aktiviteterna från Nordiska motståndsrörelsen kommer att öka nästa år, skriver Sveriges Radio.

LÄS MER: Expressens Brita Håkansson var först i det befriade koncentrationslägret 

Hur beskriver de sig själva?

Nordiska motståndsrörelsen beskriver sig själv som anhängare av nationalsocialismen i partiprogrammet:

"I våra ögon är nationalsocialismen, under den kortare period den innehade makten i Tyskland, den enda kraft som på allvar hotat de destruktiva krafter som i dag styr världen…"