Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Serneke ska sälja Karlatornet

Karlatornet kommer bli nordens högsta byggnad när den står klar. Nu ska den säljas.
Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE

Bygg- och anläggningskoncernen Serneke Group har inlett förhandlingar om att sälja skyskrapan Karlatornet i Göteborg.

Den eventuella köparen är en hittills okänd och kapitalstark internationell aktör.

Anledningen är sjunkande intäkter och ett försämrat kassaflöde, skriver GP.

Karlatornet på Lindholmen i Göteborg blir med sina 245 meter staden första riktiga skyskrapa – och Nordens högsta byggnad, när den väl står färdig.

Bygg- och anläggningskoncernen Serneke Group står som ensam ägare till byggnaden och projektet ”Karlstaden”, som är ett område på 32 000 kvadratmeter som förutom Karlatornet ska husera hotell och kommersiella lokaler.

Men det kan komma att ändras. GP har tagit del av Serneke Groups halvårsrapport och i ett stycke kommenterar koncernens vd Ola Serneke att en försäljning av hela projektet är på gång.

Internationell aktör kan köpa hela kalaset

”Arbetet med att förbereda utvecklingen av Karlastaden är en prioriterad fråga. Serneke har genom ett exklusivitetsavtal inlett förhandling om försäljning och en komplett finansiering av Karlatornet. Motparten är en internationell aktör med god kapacitet och erfarenhet av investeringar i stora projekt”, skriver Serneke i rapporten.

Ola Serneke berättar för GP att man arbetat med affären under ett halvårs tid och att mer detaljer kommer att avslöjas under tredje kvartalet i år.

Koncernens intäkter och resultat har minskat, från 1 681 miljoner kronor i fjol till 1 616 miljoner kronor under andra kvartalet i år, enligt bolagets rapports som GP tagit del av.

Rörelseresultatet sjönk från 74 miljoner kronor till noll och kassaflödet fortsatte att försämras, från -199 miljoner till -302 miljoner kronor, visar rapporten.

Däremot har företagets orderingång ökat, från 1 328 miljoner kronor under förra året till 1 328 miljoner kronor i dagsläget.