Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Serneke säljer Karlatornet till internationellt bolag

Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE

Entreprenadkoncernen Serneke säljer 80 procent av skyskrapan Karlatornet till amerikanska Oaktree Capital Management. 

Serneke förblir delägare i prestigebygget och fortsätter som huvudentreprenör för byggnationen av Nordens högsta byggnad.

– Detta avtal är naturligtvis en enorm milstolpe i den fortsatta utvecklingen av Karlastaden och för hela Serneke, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group i ett pressmeddelande. 

I över ett halvår har det stått klart att Sernekes prestigebygge, Nordens högsta byggnad, Karlatornet på Hisingen är ute till försäljning. 

Projektet har dragits med förseningar och finansieringsproblem. Otåliga privatpersoner som lagt stora pengar i förhandsinbetalningar för lägenheter i tornet har velat få sina insatser tillbaka, vilket i sin tur skulle kunna skapa ytterligare problem vad gäller finansieringen av storprojektet. 

Men nu har Serneke tagit ett stort steg framåt, för att kunna reda ut stormen. 

Under torsdagen kom beskedet att Serneke Group gjort en överenskommelse med det internationella investeringsbolaget Oaktree Capital Managment, som är verksamt i 14 länder med huvudkontor i Los Angeles. Enligt överenskommelsen är Oaktree villiga att köpa 80 procent av Karlatornet.  

Slutförs när bankfinansiering är på plats

Med försäljningen genomförd kan Serneke nu få in viktiga pengar som behövs för den framtida utvecklingen och risken för ytterligare förseningar blir mindre. Med ekonomispråk förväntas försäljningen ge positiv effekt på rörelseresultatet och ge ett positivt kassaflöde.

– Vi är väldigt glada att vi har en överenskommelse på plats som, när den genomförs, innebär en robust finansieringslösning och ett högkvalitativt genomförande av Karlatornet, säger Ola Serneke i ett pressmeddelande.

Men helt klar är inte affären ännu. 

”Affären slutförs när bankfinansiering och transaktionsdokumentation är på plats samt sedvanliga villkor är uppfyllda, vilket förväntas ske under första månaderna av 2020”, skriver Serneke Group i sitt pressmeddelande under torsdagsmorgonen. 

”Det är något vi jobbat extremt hårt och länge för att genomföra”, säger Ola Serneke.
Foto: TOMMY HOLL / IBL

Bygget försenat med ett år 

Det var i augusti i fjol som beskedet kom om att Nordens högsta hus med sina 245 meter försenas kraftigt. 

Den ursprungliga tidsplanen, att Karlatornet skulle stå klart till Göteborgs jubileumsår 2021, sköts fram till andra halvåret 2022. Och bygget har gått på sparlåga.

Anledningen var ett exklusivitetsavtal med en ny partner gällande en komplett finansiering av Karlatornet. Redan då talades det om att en stor internationell aktör kunde bli aktuell som köpare.

Efter beskedet om den framflyttade tidsplanen, var det ett hundratal kunder som inte godkände förseningen, vissa ville även dra sig ur helt och häva avtalen. En av personerna, som ligger ute med 150 000 kronor, vill nu har tillbaka sina pengar – men Serneke sa nej. 

– Vi tror att avtalen är bindande, säger Leif Danielsson, vd på Sernekes dotterbolag Karlastaden utveckling AB, till SVT Nyheter Väst, när beskedet kom. 

Projektvärde: Sex miljarder kronor

Skyskrapan som kommer vara belägen i stadsdelen Karlastaden på Lindholmen i Göteborg, under årens gång kommer ytan på cirka 150 000 kvadratmeter utvecklas till sju bebyggda kvarter. 

Trots försäljningen av Karlatornet kommer Serneke kvarstå som ägare till övriga byggrätter i Karlastaden. 

Köpesumman framgår inte i pressmeddelandet, men det totala projektvärdet uppskattas överstiga sex miljarder kronor.

Några dagar före jul stod det klart att Serneke sålde 875 lägenheter i Borås, Göteborg, Trollhättan och Vänersborg till  Trenum AB. 

Värdet på den affären uppskattades av bolagen själva till 1,8 miljarder kronor.