Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ser ut som myndighetsbrev – men är en kostsam bluff

Jessica Nordkvist var nära att gå på den dyra bluffen från företaget, men räddades av en varning på Facebook.
Foto: Privat
"Den ser verkligen seriös ut", säger Jessica Nordkvist.
Foto: Sanna Wikström

Jessica Nordkvist var nära att gå på den dyra bluffen från företaget, men räddades av en varning på Facebook. 

– Den ser verkligen seriös ut, jag tänkte inte för en sekund att det skulle vara någon form av bluff, säger Jessica Nordkvist.

Nu varnar polisen för lömska knepet för att lura egenföretagarna i fällan.

Jessica Nordkvist, 28, är egenföretagare och driver en skönhetssalong i Kungsbacka. När ett utskick från "Företagsopinion" damp ner i brevlådan var Jessica nära att gå på bluffen. 

– Den såg så seriös ut och jag trodde den var riktig, säger Jessica Nordkvist.

Utskicket var inplastat i grön plast och utgav sig för att vara en opinionsundersökning.

När hon öppnade kuvertet tänkte hon att hon skulle fylla i undersökningen och skicka in uppgifterna.

– Jag la undan den bland de öppnade räkningarna och skulle sätta mig med det efter att barnen hade somnat. 

Räddades av varningen på Facebook

Hon hade även fått hem ett utskick från "Bolagsupplysningen" som hon kände igen som bluff sedan tidigare. Hon fotograferade kuvertet och la ut bilden med en varningstext på Facebook.

Polisen varnar för de oärliga företagen på Facebook.
Foto: Skärmdump Facebook

Men som tur var råkade hon få syn på ett Facebookinlägg i gruppen "Brottsplats/Samverkan: Kungsbacka" där det varnades för att undersökningen från Företagsopinion var en bluff. 

– Jag tänkte ”herregud, vad är detta", man blir så upprörd.

Lurades av tidigare bluff

Jessica blev så sent som förra året lurad att betala flera tusen till ett företag som kontaktade henne, och hon har sedan dess varit extra försiktig när det kommer till erbjudanden och utskick.

– Efter min incident förra året är jag så nojig och paranoid. När det ringer på mitt företagsnummer blir man nojig med en gång. Man sumpar ju säkert bra grejer också från företag som är seriösa, men jag vågar inte. Det kan bli så stora konsekvenser. Man ger inte ärliga företag en chans för att man har råkat ut för ett blufföretag tidigare.

Företagsopinion finns med på Svensk handels varningslista.
Foto: Sanna Wikström

Även polisen har gått ut och larmat för bedrägeriförsöket. På sin Facebooksida varnar de för både Bolagsupplysningen och Företagsopinion. 

Polisen: "Vilseledande"

Bolagsupplysningen beskrivs som "en gammal tråkig bekant" och något som polisen varnat för flera gånger tidigare. Skriver man under utskicket fastnar man i ett kostsamt avtal.

Företaget som kallar sig Företagsopinion är enligt polisen mer "lömskt" utformat och liknar en opinionsundersökning med frågor om till exempel trainee- och instegsarbeten för nyanlända. 

Båda företagens huvudmän finns i de baltiska staterna, skriver polisen.

Enligt Ann Rönnäng, kommunpolis i Kungsbacka, är det inte helt klart om det rör sig om bedrägeri eller inte.

– Men det är vilseledande för den som får hem det här, säger hon.

Det luriga är att brevet ser ut som ett myndighetsbrev.

– Det ser ut som att du får hem en enkät du kan fylla i. I det finstilta framgår det att när du har skickat in det här då har du förbundit dig till att köpa annonsplatser hos de här företagen för ungefär 6400 kronor per år i tre års tid, säger Ann Rönnäng.

Det ser ut som en enkätundersökning, men om man lusläser det finstilta så framgår det att man åtar sig att betala närmare 12 000 kronor under två år.
Foto: Sanna Wikström

Känner igen knepet sedan tidigare

Helt nytt är det inte att efterlikna en opinionsundersökning. Ann Rönnäng känner igen knepet sedan tidigare.

– Jag tror att de var på tapeten redan för några år sedan. Ibland har det varit att man är med i en telefonkatalog, men så visade det sig att det kostar massor av pengar för att man då väntas annonsera i den. Det är ju lite lömska metoder att binda folk till ett avtal som de inte hade för avsikt att ingå.

Polisens råd är att slänga breven direkt i papperskorgen. Men om man lurats av utskicket och skickat in sina uppgifter så är Ann Rönnängs råd att kontakta konsumentupplysningen i sin kommun.

– Det finns konsumentupplysning i varje kommun. Jag hade vänt mig till dem för att få hjälp med hur man kan bestrida fakturan. 

I de fall där det står i det finstilta att man förbinder sig att betala vissa kostnader kan det bli svårare, eftersom man förväntas ha läst även det finstilta. 

– Sen kanske man ska anmäla det som ett bedrägeri så att det får utredas om det är ett bedrägeri eller inte, säger Ann Rönnäng.

Svensk handel varnar

Företagsopinion finns med på svensk handels varningslista sedan juli 2017.

Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande.

Så här skriver Svensk handel om företaget:

"Företagsopinion skickar ut ett formulär med texten ”PROPÅ 2017 om Arbetsmarknad, Migration – Invandring”. Formuläret ger intryck av att vara en opinionsundersökning eller en enkät.

I det finstilta står det att företagaren binder upp sig att, under två år, annonsera på deras hemsida www.foretagsopinion.se, till en kostnad av 6395 kr per år."