Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Semestra i skärgården – allt du behöver veta

En av de finaste pärlorna längs västkusten är Käringön.
Foto: KATJA RAGNSTAM
Till flera öar i skärgården går det bra att ta med cykeln.
Foto: ROGER BORGELID
Leta upp din egen favoritö i skärgården. Här syns Kyrkesund.
Foto: ANDERS JONSSON

Du behöver inte kunna segla eller ha egen båt för att få närkontakt med Västkustens vackra skärgård.

Det är enkelt att ta sig ut till öarnas klippor och stränder med båt eller buss från Göteborg.

Här är några tips på hur du kan hitta dina egna favoriter.

Släta klippor och mjuka sandstränder, dopp i salta vågor och slingrande promenader längs havet. Västkustens vackra skärgård har allt att erbjuda.

Många öar är perfekta för både bad och aktiviteter som cykling och vandring. Häng med på sälsafari, njut av färska skaldjur på en mysig restaurang eller campa i någon fridfull vik. Gör en dagsutflykt eller stanna hela sommaren!

Så här tar du dit ut i skärgården:

Göteborgs södra skärgård

Styrsöbolagets båtar kör till öarna i södra skärgården där alla öar är bilfria. Båtarna är en del av den vanliga kollektivtrafiken och Västtrafiks kort och biljetter gäller. Det går också att köpa enkelbiljett ombord. Från Saltholmen tar du dig lätt ut i skärgården med linjerna 281: Saltholmen–Vrångö, linje 282: Saltholmen Brännö Husvik och 283: Saltholmen–Brännö Rödsten. På sommaren går det också trafik till Knarrholmen och Stora Förö. 

Precis som förra sommaren går skärgårdsbåten Vestan varje dag direkt från Stenpiren i Göteborg till Vrångö. Vestan trafikerar sträckan 19 juni–20 augusti. Enkel resa tar 1,5 timmar. 


LÄS MER: Barnens fem sommarfavoriter i Västsverige 


Göteborgs norra skärgård

För att komma till någon av norra skärgårdens tio bebodda öar åker man via vägfärjor som körs av Färjerederiet/Trafikeverket. Du kan ta bilen, åka buss eller cykla till Lilla Varholmens färjeläge och härifrån går färja till Hönö. Där kan du ta dig vidare till Fotö, Öckerö och Hälsö via broar. Från Hälsö går färja till öarna Rörö, Hyppeln och Källö-Knippla. 

Från Lilla Varholmen går även färja till Björkö, där det går att åka vidare till de bilfria öarna Kalvsund och Grötö, Du kan också åka buss hela vägen från Nils Ericssonsterminalen till Hönö och Björkö och vidare ut på öarna. 

Fler tips på båtturer

Här är fler tips på hur du kommer till några av skärgårdens finaste öar:

Till Marstrand med båt från Göteborg:

Strömma kanalbolagets M/S S:t Erik går till sommarklassikern Marstrand måndagar och tisdagar 11 juli–16 augusti. Båten avgår från Lilla Bommen. På ön väntar bad, kaféer, butiker, restauranger och promenadstigar.

Till Härön:

En liten, blifri ö med fina badmöjligheter. Åk från Kyrkesund med Tjörns minsta färja för max tolv passagerare. 

Till Åstol och Dyrön:

Åstol är en liten bilfri ö med vita hus på karga klippor. Är också känt för sin fiskerestaurang, Åstols rökeri. Båtlinje 361 utgår från Rönnängs brygga och går alla dagar året runt. Resan tar 15 (Åstol) respektive 20 (Dyrön) minuter. 

Till Gullholmen och Käringön:

Käringön är en bil- och mopedfri, vindpinad ö med flera restauranger och en fiskaffär. Gullholmen är Sveriges mest tätbebyggda ö och ett av de äldsta fiskesamhällena i Bohuslän. Båtlinje 381 avgår från Tuvesvik året runt och det tar tio minuter till Gullholmen och 45 minuter att resa till Käringön.

Till Lilla Brattön:

Ligger i Hakefjorden utanför Stenungsund. I anslutning till badplatsen finns en gratis bastu. Fina fiskevatten. M/S Granita trafikerar ön under sommaren. Båten utgår från Stenungsund eller Almön.

Nu är det lättare att båtluffa i västkustens skärgård.

Karin Gesouli på Turistrådet Västsverige tipsar om en ny plattform för dig som vill få hjälp att planera en båtluff.

– Vi ser ett stort intresse att uppleva vår unika natur och de skärgårdssamhällen som finns utmed kusten. Och det har länge funnits flera aktörer som kör reguljärt som till exempel Styrsöbolaget och Gunnars Båtturer. Men ingen har tidigare lagt ”pusslet” som behövs för att visa att man faktiskt kan ”Båtluffa i Bohuslän”, säger hon.

Nu har Turistrådet sammanställt information på sajten bohuslan.com.

– Nu finns en digital linjetrafikkarta där vi samlat de båtlinjer som kör på tidtabell. Här kan man som besökare klicka fram relevant information som tidtabeller och prisinformation för att kunna planera sin båtluff. På samma hemsida finns också färdiga ruttförslag med varierande längd från endagsturer i Göteborgs södra skärgård till en femdagars båtluff med cykel som sträcker sig från Marstrand till Uddevalla med stopp på Käringön, säger Karin Gesouli.

Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android