Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flygklubben i sorg efter dödskraschen

På tisdagskvällen kraschade flygplanet i bostadsområdet i Borås.
Foto: JOHAN VALKONEN
Thomas Kolb är utbildningsansvarig vid Borås Ultralätt flygklubb.
Foto: Privat. / Privat.
Craig Tivendale är ordförande i Borås Ultralätt Flygklubb.
Foto: Privat. / Privat.

På tisdagskvällen kraschade ett ultralätt flygplan mellan två villor i ett bostadsområde i Borås.

De båda männen som fanns ombord avled i kraschen.

– Hela klubben är i sorg och våra tankar går ut till deras anhöriga, säger flygklubbens ordförande Craig Tivendale, 57.

Flygklubbens ordförande Craig Tivendale var bara några meter från sitt hem i Bollebyggd innan han fick ett samtal om att ett flygplan kraschat i Borås under tisdagen.

Dessförinnan hade Craig Tivendale själv varit uppe i luften med ett av klubbens flygplan.

– Det var lite oklart vad som hade hänt till en början. Vi visste inte om det var vårat plan eller inte, säger Craig Tivendale som också talat med Borås Tidning.

Craig vände tillbaka till klubbhuset och väl framme fick han ett till samtal.

– Då fick vi veta att det var vårt flygplan som hade kraschat, säger han.

Två män omkom i flygkraschen

Ombord flygplanet befann sig en man i 50-årsåldern som också var medlem i flygklubben, och en man i 25-årsåldern.

– Det kom som en chock och alla i klubben är väldigt ledsna. Det är fruktansvärt, säger Craig Tivendale.

Av respekt för familjen har klubben nu valt att ställa in alla flygningar de kommande dagarna.

– Vi tänker mycket på familjen. Alla våra tankar går ut till männens anhöriga, familjer och vänner, säger Craig Tivendale.

Klubbkamraten: ”Ledsen”

Thomas Kolb, 53, är utbildningsansvarig och medlem i flygklubben. Han var den som utbildade piloten, som var i 50-årsåldern.

– Man blir väldigt ledsen. Vi är som en familj och man känner alla på något sätt. Det är lite som ett brödraskap mellan oss medlemmar, då är det väldigt chockartat att få veta att en medlem dött på detta viset, säger Thomas Kolb som också han pratat med BT.

”Man blir väldigt ledsen. Vi är som en familj och man känner alla på något sätt”, säger Thomas Kolb om dödskraschen.
Foto: Privat. / Privat.

Planet som kraschade, av modell SILA 450C, är flygklubbens senaste flygplan och köptes 2016. Thomas Kolb berättar att de är ensamma i Sverige med att flyga det planet.

Det ultralätta flygplanet hade lyft från Borås flygplats på tisdagen och flugit ner över Ullared, Träslövsläge och Varberg för att sedan vända tillbaka och nästan vara framme vid Borås flygplats när kraschen inträffade. 

– Att flyga ultralätt flygplan är väldigt tryggt. Vi gör allt vi kan för att alltid öka säkerheten rutinmässigt men också rent tekniskt. Sedan är det dumt att spekulera i vad som orsakade olyckan, vi får se vad utredningen ger, säger Thomas Kolb.

Polisen utreder olyckan

Vad som orsakat kraschen kommer att utredas, men det är inte säkert att det blir av Haverikommissionen. Då olyckan skedde med ett ultralätt plan är det inte en skyldighet för dem enligt lag att utreda.

– Det kan vi göra ändå, om vi ser att de kan ge säkerhetsvinster för luftfarten generellt. Det kommer att fattas ett beslut, eventuellt i dag eller i morgon, säger Jonas Bäckstrand, ställföreträdande generaldirektör vid Haverikommissionen.

Just nu ligger utredningen hos polisens trafiksektion i Göteborg.

– Vi kan i nuläget inte svara på varför flygplanet kraschade, det kommer att utredas av trafiksektionen i samråd med andra myndigheter, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Planet bärgades bort under tisdagskvällen.

TV: Två män döda efter flygkrasch i Borås


RÄTTELSE: I en tidigare version av texten stod det att flygplanet filmats en stund innan kraschen. Filmen visade dock ett annat flygplan över Borås.