Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seismologen: Det sker jordskalv lite då och då

Friluftsfrämjandet: Allt fler rör sig ute i naturen på grund av corona.
Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, menar att jordskalv inte är ovanligt.
Foto: Privat / Uppsala universitet
Ett jordskalv inträffade 1.5 mil väst om Grebbestad.
Foto: PAUL FREDERIK LINDNER / ISTOCK PHOTO

Natten till söndagen skakade ett jordskalv bokstavligt talat Bohuslän.

Det inträffade 1,5 mil väst om Grebbestad – och väckte flera boende på Västkusten.
Seismologen Björn Lund menar att det inte är ett helt ovanligt fenomen, berättar P4 Väst.

Ett jordskalv med magnitud 2.7 på richterskalan inträffade 04 på söndagsmorgonen och kändes och hördes i orter som Fjällbacka, Tanum och Strömstad längs norra Bohuskusten. En av personerna som väcktes av skalvet var Anna Nödtveidt, 36, i Grebbestad. 

– Jag blev klarvaken på en gång. Det vibrerade i väggarna och skallrade i kristallglasen. Men det var väldigt mycket ljud i det hela. Det var bara någon sekund det höll på. Det var två dova dån, sedan var det över, berättade hon till GT.

Att det kan inträffa ett jordskalv är inte helt ovanligt enligt seismologen Björn Lund och under de senaste 20 åren har det varit ett par skalv i området. 

– Det var ett mindre skalv senast 2015 med magnitud 1.9 söder om Grebbestad. Det sker skalv, inte årligen men lite då och då, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet, till P4 Väst. 

Största skalvet på Kosteröarna

Bohuskusten ligger en bit ifrån platsgränserna där de riktigt stora jordbävningarna vanligtvis brukar inträffa – men Björn Lund menar att de rör sig inom de tektoniska plattorna och rörelserna i dem gör att det kan skapa spänningar i den svenska jordskorpan. 

– Den största uppmätta jordbävningen inträffade faktiskt norr om Kosteröarna 1904 och det var ett jordskalv som kändes i norra Sverige, Norge och Danmark. Det är absolut ett område som kan få känningar av större jordskalv, säger Björn Lund till P4 Väst. 


Se också:

"Att släcka en glöd är lite som kurragömma"