Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Seglande barnfamilj i karantän i Las Palmas

Stefan Abrahamsson, skeppare på Elida.Foto: ELIDA/PRIVAT
”Den seglande kyrkan” Elida.Foto: ELIDA/PRIVAT
Båten Elida.Foto: ELIDA/PRIVAT

”Den seglande kyrkan” Elida sitter fast i karantän i hamnen i Las Palmas.

– Det ser ut som en spökstad. Det är surrealistiskt, säger skepparen Stefan Abrahamsson.

De får bara lov att lämna båten för att handla – och måste nu bunkra upp ordentligt för att ta kunna sig hela vägen hem till Sverige utan stopp.

Segelbåten Elida är en vanlig syn längs Västkusten. Men nu befinner de sig långt hemifrån – i Las Palmas på Kanarieöarna.

Sedan en dryg vecka tillbaka sitter de i karantän i hamnen.

– Går man längs kajen så finns det inte en människa. Man får lov att gå till affären och handla en och en, men det är fruktansvärt långa köer och det är meterstreck på golvet. Det finns vakter överallt som sprutar desinfektering på ens händer, berättar Stefan Abrahamsson som är skeppare på båten och daglig ledare för Elida.

Han beskriver situationen som surrealistisk.

– Man tror inte att det är sant. Det är en märklig situation. Alla hotell är utrymda. Om man går på gatan utan ett kvitto från affären så kan man få böter som pendlar mellan 100 och 700 euro. Tittar man runtomkring sig ser det ut som en spökstad.

Hamnarna stänger

Totalt är de sex besättningsmän, men hela sällskapet utgörs av 15 personer plus tre barn. Tanken är att nu försöka ta sig hem till Sverige. De vågar dock inte hoppas på att få stanna till vid någon hamn på vägen hem. Allt fler hamnar stänger ned i coronavirusets fotspår.

– Går vi ut från hamnen får vi inte lov att komma tillbaka. Lägger man ankare måste man lämna spanskt vatten inom tre dagar. Nu håller vi på att fylla upp alla förråd. Vi måste bunkra upp så vi klarar oss hela vägen hem till Sverige.

Stefan och Diana Abrahamsson med sina barn.Foto: ELIDA/PRIVAT
Foto: ELIDA/PRIVAT

Ett problem är att besättningen är ganska liten i sammanhanget. Tanken från början var att tio till femton elever från en folkhögskola i Norge skulle hjälpa dem att segla hem båten, men givet läget i världen blir det inte så.

– Det behöver vara hyfsat väder, annars blir det alldeles för slitsamt. Skulle någon bli sjuk är vi för få, säger Stefan och fortsätter:

– Normalt sett när vi seglar hem brukar vi dra på rätt bra och det brukar pendla mellan 15 och 19 dagar. Men vi riskerar bland annat att hamna i områden där det är helt stiltje. Nu räknar vi med fyra veckors resa hem. Men man vet inte hur situationen utvecklar sig.

Välkänd längs Västkusten

Elida är formellt en stiftelse men fungerar i praktiken som en förening. Bland annat anordnar man konfirmationsläger som till stora delar äger rum ute på haven. Båten syns ofta till längs kusterna på somrarna och musik och sång är framstående inslag. Elida är en ”allkristen” organisation och samlar både personer från Svenska kyrkan och frikyrkosamfunden. Alla inblandade jobbar ideellt.

– Vi har en väldigt bred representation och det är vi måna om, säger Stefan Abrahamsson.

Hela gänget samlade.Foto: ELIDA/PRIVAT