Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Varningen – nya bläckfisken flyger

Flygbläckfisken som hittades i Frillesås i början på juli. Foto: Läsarbild
Kennet Lundin. Foto: Paul Björkman
Foto: Shutterstock / Shutterstock

En ny slags bläckfisk har börjat dyka upp på Västkusten. Som vilken bläckfisk som helst – förutom att den flyger.

– Den kan flyga upp till tjugo meter, ganska högt dessutom. Så står man i vägen för en sån så smaskar det till, säger Kennet Lundin, marinbiolog på Naturhistoriska museet i Göteborg. 

Flygbläckfisken lever vanligtvis i Nordostatlanten och simmar som längst till gränsen mellan Skagerrak och Nordsjön. Men i början på juli har den setts vid flera tillfällen på Västkusten: både i Frillesås i Kungsbacka kommun samt på Sydkoster utanför Strömstad, vilket P4 Göteborg först skrev om.

– De kan bli riktigt stora. Oftast är kroppen runt 25–30 centimeter och tentaklerna 30 centimeter till, men de allra största kan bli upp till en och en halv meter med tentakler och fångstarmar, berättar Kennet Lundin.

 

LÄS OCKSÅ: Tunnelbanemyggan upptäckt i Göteborg – sprider sig i landet 

 

Men det mest spektakulära med den här bläckfisken är att den flyger.

– De kan ta in vatten i kroppshålan och så har de en sifon, ett slags rör, under huvudet. När de pressar ut vattnet genom den blir det som en jetdrift, ett naturligt jetpack. Det är makalöst.

Flyger snabbare än Usain Bolt

Kennet Lundin berättar att det finns ett dussin olika sorters flygande bläckfiskar i världen, ofta använder de flygfunktionen för att komma undan rovdjur nattetid.

– De kan få en himla fart, några japaner hade krockat med en variant som bor i Stilla havet, en släkting till vår. Den kan komma upp till elva meter per sekund i fart. Det är snabbare än Usain Bolt springer, säger han och fortsätter:

– Det finns berättelser om folk som har fått sådana här i huvudet när de kommer flygande. Det är inget man behöver vara jätterädd för, men risken finns.

Fler väntas dyka upp

Ännu vet man inte riktigt varför flygbläckfiskarna har dykt upp på Västkusten, men Kennet Lundin har en teori.

– Det har nog en koppling till den varma temperaturen i vattnet. Längre ut i Nordsjön simmar de i jättestim, flera tusentals tillsammans. Så förmodligen har det kommit in ett sådant stim här.

 

LÄS OCKSÅ: Skräckkrabban sprider sig i Västsverige 

 

Bläckfisken är tioarmad med en spolformad kropp och simfenor längst fram. Kennet Lundin tror att det kommer dyka upp ännu fler i framtiden.

– Det kommer nog fler från stimmet. Ser man en får man gärna rapportera in det till oss, säger han. 

"Aldrig varit med om något liknande"

Maria Yderstedt Rödholm var den som hittade en av bläckfiskarna. Hon tog en morgonpromenad med sin man i Frillesås där de har sommarhus.

– Jag såg ögonen först och sa till min man 'titta, en bläckfisk!'. Den var så fin med alla färger och rörde lite på sig. Min man har vuxit upp där och han har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

Tyvärr slutade flygbläckfiskens öde inte särskilt väl.

– Det kom några barn som tog den och la den i en spann, så den blev krabbmat. Väldigt sorgligt slut, men den hade nog inte klarat sig ändå. Den såg väldigt medtagen ut när vi hittade den, berättar Maria.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!