Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Se bilderna: Här kör de första bilarna över bron

Här kör första bilarna över Hisingsbron.
Foto: HENRIK JANSSON
De första bilarna kör över bron.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSON
Hisingsbron strax för den öppnats för trafik på söndagen.
Foto: HENRIK JANSSON
Fordon står redo att köra över bron.
Foto: HENRIK JANSSON

Här kör de första bilarna över nya Hisingsbron.

Efter flera års arbete öppnade den för trafik på söndagseftermiddagen.

– Göta älvbron har stått sedan 1939 och nu tar denna bron vid. Det är klart att det är en historisk händelse som är spännande att vara delaktig i, säger trafikkontorets Mikael Nummedal, projektchef för Hisingsbron.

Strax efter klockan 14 på söndagen rullade de första bilarna över den sprillans nya Hisingsbron. 

Det är nästan exakt fyra år efter att det första spadtaget togs 13 maj 2017. Då hade arbetet dock redan påbörjats några månader tidigare under jord, med ledningsomläggningar och grundläggning.

På söndagseftermiddagen var alltså bron redo att tas i bruk, men någon storslagen ceremoni var det inte på grund av pandemin. Men trots allt blev det både bandklippning och trumpetfanfar.

Öppnandet markerades genom att lyftspannet sänktes ner från öppet läge så att bilar, cyklister och gångtrafikanter nu kan ta sig över.

På söndagseftermiddagen var alltså bron redo att tas i bruk, men någon storslagen ceremoni var det inte på grund av pandemin. Men trots allt blev det både bandklippning och trumpetfanfar.
Foto: HENRIK JANSSON

”Invigningen filmas och läggs ut”

– Invigningen filmas och läggs ut på nätet, säger Christer Niland, avdelningschef för stora projekt vid trafikkontoret som inte tidigare velat gå ut med den exakta tidpunkten för brons öppnande. Detta för att undvika att det bildas folksamlingar.

– Det känns strålande att vi kan öppna nu. Det här är ju ett projekt som pågått i många år, konstaterar han.

Personer som deltagit i broprojektet fick vara de första att åka över bron i ett antal bilar.

- Det är några av dem som varit med och byggt som nu visar göteborgarna vägen över bron, säger Alexandra Wattwil, pressansvarig på trafikkontoret.

Personer har samlats på Göta älvbron intill.
Foto: HENRIK JANSSON
Bland annat en motorcykel står redo att köra över bron, då den på söndagen öppnas.
Foto: HENRIK JANSSON

Mikael Nummedal, projektchef för Hisingsbron på trafikkontoret, gick till fots över bron dagen till ära.

– Det känns jättebra. Det blåser friskt. Människor kommer gående från båda håll, det är cyklister och bilar som kör i båda riktningar, konstaterar han och tillägger:

Spårvagnstrafiken flyttas över i höst

– Det är fantastiskt att få öppna bron i dag. Fantastiskt roligt. Nu ska vi vila oss några timmar och sedan fortsätta arbetet med att färdigställa bron för spårvagnstrafiken.

Cykelbanorna på bron är dubbelriktade på båda sidor, men under söndagen var det enbart gång- och cykelbanan på den östra sidan som öppnades. Den västra tas i bruk till hösten när fler delar av Göta älvbron rivits.

Efter helgen fortsätter alltså byggnadsarbetena för resterande delar av bron. Spårvagnstrafiken fortsätter att gå över Göta älvbron till efter sommaren.

I juni 2022 kommer Göta älvbron, som invigdes 1939, att vara helt riven och borta.

Ur arkivet: Följ med upp på bygget av nya bron 

GT besökte bygget av bron i höstas.