SD:s riksdagsledamot utreds för förskingring

Anders Forsberg utreds för förskingring.
Foto: Roger Vikström
SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh.
Foto: Roger Vikström

Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) utreds för förskingring.

En förundersökning har nu inletts – men både åklagaren är försvarsadvokaten är förtegna om fallet.

Politikern nekar till anklagelserna.

– Det vore oaktsamt av mig att i detta skeende kommentera ärendet, skriver Anders Forsberg i ett sms.

Det rör sig om Anders Forsberg, verksam inom SD, som nu utreds för förskingring. Han var tidigare kassör för partiet i Skaraborg.

Politikern blev omskriven i våras – när han polisanmäldes av en partikamrat: SD-ledamoten Hanna Wigh.


LÄS MER: Storbråk inom SD efter polisanmälan


Åklagaren Sofia Karlsson vill inte kommentera om utredningen gäller samma brott.

– Det råder förundersökningssekretess, säger hon till nyhetsbyrån Siren.

Storbråk inom SD

Den före detta kassören anklagades i våras för att ha förskingrat tusentals kronor. Detta skapade storbråk inom SD lokalt – och nådde sedan riksnivå.

SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh var ordförande i Sverigedemokraterna Skaraborg när brotten misstänks ha begåtts i distriktet. Anders Forsberg, tidigare kassör i partidistriktet, har enligt en polisanmälan fakturerat styrelsen och själv godkänt fakturor för möten som hållits på hans gård.

De skumma fakturorna upptäcktes när en revisor, inför förra årsmötet, sa att han inte fått se hela bokföringen. När Hanna Wigh sen började kolla igenom gamla papper och dokument på kansliet hittade hon "en hel del märkliga saker".

Partiet vädjade om tystnad

När misstankarna dök upp förra hösten vädjade partiet internt om tystnad i fallet. Men tystnaden blev för jobbig för Hanna Wigh – som kände att det var orättvist mot väljarna och skattebetalarna.

– Det växer inom en, det blir smutsigt. Man själv känner sig smutsig när man går och tiger om en sådan sak. Så fort jag jade gjort anmälan kändes det som ett illamående som släppte, säger hon.

Ekobrottsanklagelserna rörde upp ett storbråk inom SD lokalt, med två falanger. Det ska bland annat ha resulterat i utmobbning, och en medlem ska ha klassats som en "säkerhetsrisk".


LÄS MER: Efter polisanmälan – Forsberg får prestigeuppdrag


Nekar till anklagelserna

Anders Forsberg själv sa i våras att anklagelserna mot honom är grundlösa.

– Själva anklagelserna som sådana är tråkiga, och det är tråkigt att man väljer att hantera det på det här viset. Men revisorerna har granskat bokföringen och gjort en extrarevision utifrån anklagelserna. Man har funnit smärre fel, men definitivt inget kriminellt eller brottsligt, sa han då.

Han trodde att anklagelserna var ett försök att få bort honom inom distriktet. Men bara ett par dagar senare valdes han in i distriktsstyrelsen i Skaraborg – trots anklagelserna om förskingring.

När en förundersökning nu har inletts hänvisar han till sin advokat.

– I detta nu kan jag bara säga att åklagaren har inlett en förundersökning om förskingring som berör mig. Det vore oaktsamt av mig i detta skeende att kommentera ärendet mitt under en förundersökningsprocess, skriver Anders Forsberg i ett sms till GT.

Advokat Pontus Ljunggren säger att han inte vill kommentera ärendet, och hänvisar liksom åklagaren till förundersökningssekretess. Men han skriver i ett sms att Anders Forsberg förnekar brott.

Forsberg valdes in i riksdagen 2014 för Malmö kommun, och sitter i miljö- och jordbruksutskottet.