Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD vill inte flagga med Prideflaggan

Heikki Klaavuniemi.Foto: SVEN LINDWALL
Prideflaggan.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT

SD i Västra Götaland vill inte att Prideflaggan rekommenderas för hissning.

Partiets avdelning ser bland annat en risk för "inflation i flaggning".

Sverigedemokraterna i Västra Götaland vill – via ett yrkande till regionstyrelsens sammanträde den 7 mars, undertecknat regionrådet Heikki Klaavuniemi – att Prideflaggan stryks som en flaggrekommendation ur regionens riktlinjer.

Motiveringen till önskemålet om att flaggan plockas bort är enligt yrkandet:

"Det gäller att se flaggan till vad den faktiskt är, en organisationsflagga. I Sverige finns uppskattningsvis 140 000 föreningar, varav åtskilliga som arbetar för att stärka de mänskliga rättigheterna. Det känns omotiverat att endast en av dessa föreningars färger/symboler ska uppmärksammas i de flaggrekommendationer vi antar".

Sverigedemokraterna vill se en "enkel, tydlig, strikt och restriktiv" flaggpolicy i regionen.

 

LÄS MER: Ingen regnbågsflagga i kommunen i år heller – Öckerö stoppar

"Kan orsaka inflation i flaggning"

Man skriver även:

"Flaggor har en stark symbolik och regionen måste därför avhålla sig från att välja sida bland Sveriges alla organisationer och idédrivna rörelser. I annat fall kommer vi att ställas inför väldigt många avvägningar framöver, där andra grupper kan förväntas åberopa likabehandlingsprincipen vilket kan orsaka inflation i flaggning".

SD menar dock att de inte ser några problem om den används, men vill alltså få bort den ur rekommendationen. Riktlinjerna som de yrkar mot rör verksamheter i Västra Götalandsregionen 2017-2022.

 

LÄS MER: Ica-handlaren Eriks succé med flaggkupp

Flaggorna på listan

Flaggorna som i dag finns med i Västra Götalandsregionens rekommendation är Västra Götalandsregionens flagga, svenska flaggan, Prideflaggan samt internationell flaggning. Även flaggning vid dödsfall och flaggning vid särskilda händelser står med.

Enligt de riktlinjer som finns menar man från regionens sida att det är lämpligt att hissa Prideflaggan som ett led i kampen för människors lika värde. 

 

Läs GT i vår nyhetsapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android