Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD utreder partitoppen Fogelklou för rasistkonto

Jörgen Fogelklou.
Foto: SD GÖTEBORG / PRESSBILD

Sverigedemokraterna inleder en utredning mot partitoppen Jörgen Fogelklou, skriver Aftonbladet.

Utredningen gäller tidningens avslöjande om hur ett konto som registrerats med hans mejladress spridit rasism på Flashback.

För cirka tio år sedan publicerade det anonyma kontot ”afghan” en rad rasistiska kommentarer på diskussionsforumet Flashback. Ett av många exempel är:

”Jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”

”Afghan” är ett av tusentals konton vars inloggningsuppgifter läckte 2015. Kontot hade registrerats av mejladressen jorgen@bird.se, som tillhörde Jörgen Fogelklou, som då var ledamot för SD i kommunfullmäktige i Göteborg och i dag är kommunalråd.

Fogelklou sade då till Aftonbladet att han inte låg bakom ”afghan” och hävdade att han inte använt jorgen@bird.se sedan 2003.

Partiet inleder utredning

Bland andra Aftonbladet har jämfört inlägg på ”afghan” med inlägg som Fogelkolu har skrivit öppet och funnit flera likheter, bland annat specifika stavfel och det felaktiga påståendet att ”kineserna” anföll den amerikanska marinbasen Pearl Harbor 1941 (det var Japan som anföll).

SD-toppen har avfärdat likheterna som sammanträffanden. Säkerhetsexpert Joakim von Braun har sagt till Aftonbladet att likheterna sammantaget tyder på att det är Fogelklou som ligger bakom ”afghan”.

Nu rapporterar Aftonbladet att jorgen@bird.se användes för att registrera ett konto på ett spelforum år 2004.

Samtidigt har partiet inlett en utredning mot Jörgen Fogelklou.

– Partiet ser mycket allvarligt på inläggen som skrivits under pseudonym. Efter att ha tagit del av ytterligare information samt inspel från olika säkerhetsexperter i Aftonbladets granskning, kommer partiets medlemsutskott att utreda ärendet vidare, skriver pressekreteraren Christian Krappedal till Aftonbladet.

Nytt vittne träder fram

Det förra SD-kommunalrådet i Göteborg, Lars Hansson har tidigare sagt till Aftonbladet att Jörgen Fogelklou erkänt för honom att det är han som låg bakom ”afghan”. Nu säger den tidigare fullmäktigeledamoten Mats Eriksson att han var med vid erkännandet, som ska ha skett i Göteborgs stadshus.

– Lars frågade ”är det du som har gjort det?” Jörgen sa ”jo jo jo, men förstår ni inte att kommer det här ut är jag helt körd”. Jag sa bara att det var bedrövligt och tyckte att Lars skulle låta honom gå. Lars tyckte partiet skulle ta hand om det men det gjorde de ju inte, säger Mats Eriksson till Aftonbladet.