Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens inlägg om barn möter hård kritik

Utbildningsminister Gustav Fridolin kritiserar Jörgen Fogelklous tweet. Han anklagar i ett Facebook-inlägg Fogeklou och Ekeroth för att vara "små människor som använder sitt utrymme som folkvalda till att ge sig på barn."
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT/EXPRESSEN
De båda SD-politikerna lade ut en bild på barnen och skrev "klasskompisar".
Foto: Cornelia Nordström
De båda SD-politikerna lade ut en bild på barnen och skrev "klasskompisar".
Foto: Sd Göteborg
Caroline Rhawi, engagerad i Liberala ungdomsförbundet, är en av dem som reagerade på tweeten.
Foto: Privat

En tweet från Sverigedemokraternas Kent Ekeroth och Jörgen Fogelklou har fått starka reaktioner.

Tweeten riktades mot högstadieelever som medverkade i TV4:s "Nyhetsmorgon". Ett av barnen som deltog var större än de andra, har skäggväxt och utländsk bakgrund.

De båda SD-politikerna lade ut en bild på barnen och skrev: "Klasskompisar", inom citationstecken.

Riksdagsledamoten Linus Bylund valde senare att ta bort inlägget han delat.

”Tydligen var pojken på gårdagens bild visst 15 år. Som tur var var inget jag såg (eller delade) riktat mot hans person, eller ens särskilt mycket mer än ett höjt ögonbryn”, skriver han i det nya inlägget på sin Facebooksida.

Det var på lördagsmorgonen som fem högstadieelever deltog i TV4:s "Nyhetsmorgon" för att ställa frågor till utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg, twittrade då en bild på barnen och skrev "klasskompisar" inom citationstecken.

Tweeten fick snabbt många kritiska svar. En av dem som blev både arg och illa berörd är Caroline Rhawi, styrelseledamot för Liberala ungdomsförbundet i Stockholm och student i nationalekonomi.

– Jag tolkar det som en rasistiskt tweet. De ser att en av pojkarna har utländskt påbrå och så utgår de ifrån att han därför per automatik skulle ljuga om sin ålder, säger Caroline Rhawi, engagerad i Liberala ungdomsförbundet och en av dem som reagerade på tweeten.

Utbildningsminister Gustav Fridolin har också reagerat på tweeten. På Facebook skriver han bland annat:

"Tror ni det är skolan och elevernas tankar som kommenteras här i mitt kommentarsfält eller i otaliga twittertrådar? Nej, de struntar i skolan, de struntar i eleverna, de struntar i Sverige. Det enda som några tycks vilja är att ta utrymme för att mångla ut rasism."

Fridolin fortsätter:

"Jag säger: håll tyst och lyssna på barnen istället. Er rasism gör inget bra för Sverige. Ert hat har ingen plats i vare sig kommentarsfält eller riksdagen"

"Mycket farligt"

Caroline Rhawis bror gick i samma skola som barnen som deltog i programmet:

– Fogelklou försöker antyda att en pojke som har utländskt ursprung är mycket äldre än sina klasskompisar. Som om du med utländsk bakgrund alltid ljuger om din ålder. Detta gör han helt utan bakgrundsinformation. För mig känns det väldigt självklart att det här har rasistiska anknytningar, säger Caroline Rhawi, som skrivit flera kritiska tweets till Jörgen Fogelklou.

– Jag tror att den här typen av misstänkliggörande är mycket farligt och jag är rädd för att den här pojken aldrig kommer vilja sätta sig i en tv-studio och prata igen, säger Rhawi.


https://twitter.com/CRhawi/status/789923963673673728

LÄS MER: Lågt att gå på en 15-årig pojke - till och med för SD


"Vem har jag hängt ut?"

Också riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) publicerade tweeten. Både han och Jörgen Fogelklou har fått en rad mycket kritiska kommentarer på Twitter - men också kommentarer som tar de två SD-politikerna i försvar.

Bland annat menar kritikerna att Fogelklou och Ekeroth ger sig på oskyldiga barn.

"Hänga ut intet ont anande tonåringar för ett garv. Usch. Skäms på dig. Har du någon form av samvete ska du be om ursäkt", skriver en person.

När Jörgen Fogelklou på Twitter får frågan varför han "hänger ut barn", svarar han: "Vem har jag hängt ut? jag tar för givet du är läskunnig?"

Jörgen Fogelklou vill inte ställa upp på en telefonintervju med GT, men skriver i ett sms:

"Att en bild på fem högstadieelever, två tjejer och tre killar, som ställer frågor till Fridolin kan väcka sådana reaktioner och rent hat är häpnadsväckande och oroande. Kommentarerna bygger på fördomar såväl om mig som personerna på bilden."

Ekeroth: "Låtsas vara 15"

På sin Facebooksida skriver Kent Ekeroth: "Nej, det är inte fel att "hänga ut" för den här personen valde självmant att sitta tv och låtsas vara 15. Har man gett sig in i leken får man leken tåla."

Och i en kommentar till GT, via e-post, skriver SD-toppen:

"Utan att ha någon närmare kännedom om personerna i bilden var den humoristisk i ljuset av åldersfusket bland migranter som uppdagats och den osäkerhet beträffande ålder som ett naivt svenskt system medfört."

Linus Bylund, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, tog bort inlägget han först delat, skriver Aftonbladet och har sedan skrivit ett nytt inlägg på Facebook.

”Tydligen var pojken på gårdagens bild visst 15 år. Som tur var var inget jag såg (eller delade) riktat mot hans person, eller ens särskilt mycket mer än ett höjt ögonbryn. Och ett höjt ögonbryn kan det väl fortfarande vara värt, dock av helt andra skäl, varför jag valt att ta bort delningen av inlägget.”, skriver han i det nya inlägget.