Jörgen Fogelklou vid Sverigedemokraternas landsdagar i Lund Foto: Sven LindwallJörgen Fogelklou vid Sverigedemokraternas landsdagar i Lund Foto: Sven Lindwall
Jörgen Fogelklou vid Sverigedemokraternas landsdagar i Lund Foto: Sven Lindwall
Jörgen Fogelklou sverigedemokraternas ordförande i Göteborg. Foto: SkärmdumpJörgen Fogelklou sverigedemokraternas ordförande i Göteborg. Foto: Skärmdump
Jörgen Fogelklou sverigedemokraternas ordförande i Göteborg. Foto: Skärmdump
Axel Darvik folkpartist i Göteborgs kommunfullmäktige. Foto: SkärmdumpAxel Darvik folkpartist i Göteborgs kommunfullmäktige. Foto: Skärmdump
Axel Darvik folkpartist i Göteborgs kommunfullmäktige. Foto: Skärmdump

SD-toppens förklaring till märkliga uttalandet

Publicerad

Uttalandet från Sverigedemokraten Jörgen Fogelklou om grus och sand i kommunfullmäktige i Göteborg var ett skämtsamt försök att strama upp debatten.

– Det var ett försök till humor, men Darvik nappade ju inte, säger Jörgen Fogelklou.

Det var i en ordväxling med liberalen Axel Darvik som Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Jörgen Fogelklou fällde kommentaren som nu cirkulerar på sociala medier.

– Grus är större än sand som är mindre än sten.

Vad menade du egentligen?

– Jag tog för givet att Axel Darvik hade startat en tävling om det mest ovidkommande inlägget i debatten. Jag hade räknat med att han skulle begära replik så jag hade fått säga det också, men han hakade ju inte på, tyvärr, säger Jörgen Fogelklou.

Pratade om andra saker

Varför tyckte du att Darviks inlägg var ovidkommande?

- Vi pratade ju om politiker och tjänstemän i Göteborg. Och fullmäktiges ordförande ska ju avbryta så fort vi pratar om nånting annat än vad som händer i Göteborg men det gjorde hon inte här. Han fick prata om rikspolitiker som vi betalar med medlemmars pengar när vi debatterade om skattepengar. Så det var helt ovidkommande för ämnet vi talade om, säger Jörgen Fogelklou.

Du tycker att Lena Malm borde ha avbrutit Axel Darviks anförande?

– Nej. Men jag tycker att hon ska behandla oss på samma sätt som alla andra. Och det har vi pratat om också. Jag tyckte det var rätt att släppa, men jag tycker att hon borde släppa fram oss lite mer i andra sammanhang också, säger Jörgen Fogelklou.

Behandlas annorlunda

Du tycker att ni behandlas annorlunda än andra partier?

- De säger till oss oftare, absolut.

Utan anledning?

– Ja, och det måste vara lika för alla. Det är det enda jag begär.

Ni har ju fått kritik för ert sätt att jobba i kommunfullmäktige. Att ni tagit upp konstiga frågor och saboterat möten och så vidare. Vad säger du om det?

– Det där håller jag inte med om. Man läser ibland om att vi drar ut på kommunfullmäktigemöten i onödan och det gör vi absolut inte. Vi har gjort det en gång och det var när vi bad om proportionella val och vi höll på i tretton timmar, det gjorde vi. Sedan dess har vi inte en enda gång dragit ut medvetet på tiden. Däremot debatterar vi nu i alla ämnen. Tidigare fick vi skit för att vi inte sa någonting i någon fråga. Nu får vi skit för att vi säger någonting i alla frågor. Och kf är ju det ställe där man ska debattera.

Eskil Lundgren
Eskil Lundgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER