Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-toppens förklaring till märkliga uttalandet

Jörgen Fogelklou vid Sverigedemokraternas landsdagar i Lund
Foto: Sven Lindwall
Jörgen Fogelklou sverigedemokraternas ordförande i Göteborg.
Foto: Skärmdump
Axel Darvik folkpartist i Göteborgs kommunfullmäktige.
Foto: Skärmdump

Uttalandet från Sverigedemokraten Jörgen Fogelklou om grus och sand i kommunfullmäktige i Göteborg var ett skämtsamt försök att strama upp debatten.

– Det var ett försök till humor, men Darvik nappade ju inte, säger Jörgen Fogelklou.

Det var i en ordväxling med liberalen Axel Darvik som Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Jörgen Fogelklou fällde kommentaren som nu cirkulerar på sociala medier.

– Grus är större än sand som är mindre än sten.

Vad menade du egentligen?

– Jag tog för givet att Axel Darvik hade startat en tävling om det mest ovidkommande inlägget i debatten. Jag hade räknat med att han skulle begära replik så jag hade fått säga det också, men han hakade ju inte på, tyvärr, säger Jörgen Fogelklou.

Pratade om andra saker

Varför tyckte du att Darviks inlägg var ovidkommande?

- Vi pratade ju om politiker och tjänstemän i Göteborg. Och fullmäktiges ordförande ska ju avbryta så fort vi pratar om nånting annat än vad som händer i Göteborg men det gjorde hon inte här. Han fick prata om rikspolitiker som vi betalar med medlemmars pengar när vi debatterade om skattepengar. Så det var helt ovidkommande för ämnet vi talade om, säger Jörgen Fogelklou.

Du tycker att Lena Malm borde ha avbrutit Axel Darviks anförande?

– Nej. Men jag tycker att hon ska behandla oss på samma sätt som alla andra. Och det har vi pratat om också. Jag tyckte det var rätt att släppa, men jag tycker att hon borde släppa fram oss lite mer i andra sammanhang också, säger Jörgen Fogelklou.

Behandlas annorlunda

Du tycker att ni behandlas annorlunda än andra partier?

- De säger till oss oftare, absolut.

Utan anledning?

– Ja, och det måste vara lika för alla. Det är det enda jag begär.

Ni har ju fått kritik för ert sätt att jobba i kommunfullmäktige. Att ni tagit upp konstiga frågor och saboterat möten och så vidare. Vad säger du om det?

– Det där håller jag inte med om. Man läser ibland om att vi drar ut på kommunfullmäktigemöten i onödan och det gör vi absolut inte. Vi har gjort det en gång och det var när vi bad om proportionella val och vi höll på i tretton timmar, det gjorde vi. Sedan dess har vi inte en enda gång dragit ut medvetet på tiden. Däremot debatterar vi nu i alla ämnen. Tidigare fick vi skit för att vi inte sa någonting i någon fråga. Nu får vi skit för att vi säger någonting i alla frågor. Och kf är ju det ställe där man ska debattera.