Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-topp kopplas till rasistkonto – tidigare chef säger att han erkänt

I bandupptagning hörs hur Jörgen Fogelklou (SD) vill kväsa den hotade med sin maktposition. Inslag från 2018.
SD-toppen Jörgen Fogelklous mejladress användes för ett rasistkonto på Flashback.
Foto: SVEN LINDWALL
Lars Hansson, tidigare kommunalråd och SD:s starke man i Göteborg, till tidningen.
Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

SD-toppen Jörgen Fogelklous mejladress användes för ett rasistkonto på Flashback. 

Jörgen Fogelklou själv, som är kommunalråd och ordförande för SD i Göteborg, säger att han inte har någonting att göra med kontot. 

Nu säger det tidigare SD-kommunalrådet till Aftonbladet att Fogelklou erkänt för honom att det är hans konto.

– Jag ställer upp och vittnar i rättegång om detta om det blir aktuellt, säger Lars Hansson, tidigare kommunalråd och SD:s starke man i Göteborg, till tidningen.

2015 läckte inloggningsuppgifter till tusentals Flashback-konton, bland dem ett konto som under namnet ”afghan” spridit rasism och hat mot judar, invandrare och politiker. Kontot hade registrerats med adressen jorgen@bird.se som tillhörde Jörgen Fogelklou. 

”Afghan” har bland annat skrivit att ”juden är roten till allt ont” och ”jag skulle gladeligen deportera varenda jävla svartskalle i dag! Sieg Heil!”. 

När kopplingen blev känd förnekade Jörgen Fogelklou bestämt kopplingen och sa att han inte använt adressen sedan 2003. 

Aftonbladet har gått igenom alla inlägg som ”afghan” har skrivit på Flashback, och radar upp ytterligare kopplingar mellan kontot och Jörgen Fogelklou, utöver mejladressen. Enligt tidningen skriver ”afghan” bland annat om samma område i Göteborg som Fogelklou bodde på vid tiden för inläggen, om släktingar på Hisingen där SD-toppen också har släkt. 

”Ställer upp som vittne i en rättegång”

Aftonbladet pekar också på att både ”afghan” och Fogelklou har samma favoritfilm, stavar ”herregu” utan d i flera inlägg – och bägge skriver om en missuppfattning om vilka som bombade Pearl Harbor 1941, ”kineserna” och inte japanerna. 

Jörgen Fogelklou nekar till att han ligger bakom kontot, och till Aftonbladet säger han att han inte vill spekulera om likheterna.  

Nu säger Lars Hansson, som var kommunalråd för SD fram till 2018, och hade Jörgen Fogelklou som sekreterare, att Fogelklou erkände för honom att det var han som låg bakom kontot när kopplingen gjordes 2016.

– Han sa ”det är jag som har skrivit men jag kommer att blåneka. Är det någon som kör vidare på detta så kommer jag polisanmäla”, säger Lars Hansson till Aftonbladet. 

Lars Hansson och Jörgen Fogelklou har efter det påstådda erkännandet haft en infekterad konflikt. Men Lars Hansson menar att det inte påverkar hans vittnesmål. 

– Du får tro på mitt ord. Om någon anmäler honom för hets mot folkgrupp så ställer jag upp som vittne i en rättegång.  Då står jag inför ed och kan berätta samma sak, säger Hansson.