Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD stämda på 300 000 – av en känd fotograf

Konstnären Jill Greenberg stämmer SD i Mölndal.Foto: BurnAway/Filickr/Wikimedia commons
SD i Mölndals hemsida. Här publicerades en bild på en gråtande bebis – utan fotografens tillstånd.
Henrik Vinge, pressekreterare för Sverigedemokraterna.Foto: Sven Lindwall

Sverigedemokraterna i Mölndal lade upp en bild på en gråtande bebis på sin hemsida - utan lov.

Och det visade sig att de hade snott bilden från helt fel person. Upphovsmannen var nämligen den världskända fotografen Jill Greenberg.

Nu stämmer hon SD på 300 000 kronor, skriver Inte rasist men på sin hemsida.

Det var i april i år som Sverigedemokraterna i Mölndal skulle lägga upp en bild på en gråtande bebis på sin hemsida. Syftet var enligt sajten Inte rasist men att visa hur kränkt sajten blev av SD:s politik.

Stäms på 300 000

Men upptåget kan bli dyrt för SD. I dag rapporterar Inte rasist men att SD har blivit stämda på 300 000 kronor eftersom att de använt bilden utan lov. Upphovsmannen till bilden var den världskända fotografen Jill Greenberg. Hon är flerfaldigt prisad för sina fotografier som säljs för flera hundra tusen kronor världen över. Bilden på det gråtande barnet har bland annat varit med när hon ställde ut sina verk från 2001 till 2011 på fotografiska museet i Stockholm i början av 2014.

Tycker Inte rasist men är "oseriösa"

När Inte rasist men konfronterar SD Mölndals vice ordförande Tobias Hellström angående bilden säger han sig inte veta om att de skulle ha blivit stämda för att ha använt den. Utöver det säger han sig inte minnas att bilden ens ska ha publicerats.

När de dessutom frågar Tobias Hellström vem det är som gör inläggen på hemsidan talar han om för Inte rasist men att de inte har med det att göra. När GT når SD Mölndals ordförande Peter Bjellheim vill han inte kommentera stämningen utan hänvisar i stället till SD på riksnivå.

– Jag har inte någon som helst information om vad som gäller i detta. Det är SD riks som har hela den baletten, säger han.

Hos Sverigedemokraterna i Stockholm känner man inte till stämningen. Pressekreteraren Henrik Vinge säger att man kommer titta på om det är rimligt att Jill Greenberg stämmer SD i Mölndal.

– Det finns ju ett regelverk kring hur man använder bilder. Ibland använder man bilder på ett sätt som man inte får. Jag tycker att det låter mycket osannolikt att det skulle ligga till grund för en stämning på 300 000 kronor, säger han.

När det gäller sammanhanget bilden är publicerad i är han tveksam till att det Inte rasist men hävdar skulle stämma.

– Inte rasist men är väl en av de mer oseriösa sidorna som deltar i den svenska politiska debatten. Deras analyser ger jag inte så mycket för, säger han.