I dag kan Patrik Ehn uteslutas ur SD.
I dag kan Patrik Ehn uteslutas ur SD.

SD sparkar tolv personer ur partiet

Publicerad

Sverigedemokraterna sparkar ut tolv personer. Däribland partiets starke man i Göteborg, Patrik Ehn.

– Jag vet ju att många av de anklagelser som framfördes mot mig var helt ogrundade, säger han till Expressen.se.

Sedan klockan 10.00 i dag har SD:s partistyrelse suttit i krismöte. På agendan: ett antal uteslutningsärenden. Sex timmar senare står det nu klart att tolv personer tvingas bort från sina uppdrag i partiet.

Ett av ärendena gällde Patrik Ehn, Sverigedemokraternas starke man i Göteborg.

Klockan 16 meddelade partiet att han tillsammans med elva andra nu sparkas från partiet.

– Han har inte haft någon trovärdighet i sitt avståndstagande. Han har fortfarande haft kontakter med extremistiska partier, bland annat i Tyskland, kommenterade partisekreteraren Björn Söder inför ett massivt pressuppbåd utanför partiets kansli.

– Det har kommit fram andra tvivelaktiga saker också, fortsatte Söder.

Samtidigt uppmanas Ehn att lämna sina andra politiska uppdrag i kommunfullmäktige och landstinget.

Lyfte fram Hitler

Patrik Ehn anses enligt medlemsutskottet ha "ideologiskt avvikande" åsikter.

Han ska enligt utskottets utredning bland annat ha lyft fram Adolf Hitlers favoritkonstnär. Ehn, som på 80-talet var medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet, ska också ha länkat till en antisemitisk blogg samt hyllat en bok som ges ut av ett antisemitiskt förlag, skriver Expo.

Bakgrunden är att Jimmie Åkesson i höstas gick ut med att man har nolltolerans mot "extremister, rasister, rättshaverister".

"Ogrundade anklagelser"

– Det är överraskande och oklokt, säger Patrik Ehn till Expressen.se.

Dagens uteslutning var slutet på en tid av frågor från partiet till Patrik Ehn.

– Jag har fått skriftliga frågor och ett nattligt samtal där det framfördes anklagelser mot mig, säger han.

Patrik Ehn säger att han svarat och gett förklaringar på de frågor som ställts till honom, och han är förvånad över att de inte gick hem hos partiets medlemsutskott.

Efter dagens uteslutning slår han också tillbaka mot Björn Söders påstående att han skulle ha kontakt med det tyska högerextrema partiet NPD.

– Jag bodde i München 2003, då lärde jag känna en svensk som var med i partiet, men vi har inte haft kontakt sedan dess, säger han.

Patrik Ehn är fortfarande inte på det klara vad han ska göra med sina landstings- och kommunuppdrag. Härnäst väntar ett hemligt möte i Paris.

– Jag åker dit om två veckor, men jag vill inte berätta vad exakt det handlar om, säger han.

Ville inte berätta om de andra

Vilka de andra medlemmarna som nu sparkas från partiet är ville inte Björn Söder kommentera, när han mötte pressen utanför partiets riksdagskansli kort efter att beskedet tillkännagavs.

– Flera av dem är inte offentliga personer, säger han.

Expressen.se rättar: I en tidigare version av artikeln framstod det som att Ehn hade lyft fram Hitler som sin favoritkonstnär. Detta var fel. Rätt är att han lyfte fram Hitlers favoritkonstnär.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER