Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-riksdagsmannen riskerar ett års fängelse

Anders Forsberg ställs inför rätta.Foto: HENRIK JANSSON
Anders Forsberg ställs inför rätta.Foto: HENRIK JANSSON
Åklagare Henric Fagher.Foto: HENRIK JANSSON
Advokaten Pontus Ljunggren.Foto: HENRIK JANSSON

SKÖVDE. Pengarullningen bokfördes inte alls eller doldes som interna överföringar inom partiet.

I själva verket gick totalt 1,1 miljoner kronor – offentliga medel som skulle gått till politisk verksamhet – till riksdagsmannens privata konto.

– Jag tog ett dåligt beslut, säger Anders Forsberg, som nu hotas av minst ett års fängelse, vid torsdagens tingsrättsförhandling.

Anders Forsberg, som fram tills torsdagen var riksdagsman för Sverigedemokraterna, står åtalad för i första hand grov förskingring.

Han har erkänt att han mellan 2013 och 2015 förde över totalt 1,1 miljoner kronor från partiets konto, tillhörande SD-distriktet i Skaraborg, och vidare till sitt eget lantbruksföretag.

Forsberg var en nyckelperson inom SD Skaraborg. Som styrelseledamot och distriktets kassör hade han i princip ensam kontroll över ekonomin och utbildade även andra SD-medlemmar i hur man sköter ekonomi.

Vid rättegångsförhandlingen på torsdagen beskrev Forsberg att det näst intill handlat om ett ”spelmissbruk”, där han passerade en gräns och sedan fortsatte. Sedan hans lantbruksverksamhet hamnat i ekonomiska problem tog han ett ödesdigert beslut i januari 2013. Forsberg hade startat upp en ny lantbruksverksamhet, köpt en ny gård inriktad på kött och skog, och akuta ekonomiska problem uppstod.

– I början av 2013 såg jag att det fattades medel och tog ett dåligt beslut. Jag tänkte inte att jag skulle försnilla pengar utan såg det som ett tillfälligt sätt att hantera en situation. Det känns inte bra, definitivt inte. Men mitt mål har hela tiden varit att betala tillbaka. 

Förde över stora belopp

Men det blev ingen tillfällig lösning.

– 2014 kom samma situation igen. 

– Jag vet inte om man kan jämföra med spelmissbruk men man passerar en gräns.

Gång på gång under tre år, 2013 till 2015, förde han över stora belopp från partikontot. Främst för att klara av låneskulder till banken, men även skatteinbetalningar och en en oljeräkning.

Överföringarna bokfördes inte alls eller doldes, enligt åklagaren, som interna transaktioner som stannade inom partiet. Forsberg säger dock att han inte ser det som falsk och vilseledande bokföring. Snarare att han undanhållit information.

– Och även om det inte fanns i bokföringen kunde ordföranden ha gått in och tittat på kontona.

Forsberg. "Vill inte kommentera"

Efter förhandlingen ville Anders Forsberg inte närmare kommentera för Expressen och övriga medier på plats.

– Jag har uttalat mig tidigare och vill inte kommentera närmare utan hem och ta hand om familjen.

– Jag ska fokusera på att ta igen mig.

Åklagaren Henric Fagher yrkade på ett års fängelse för grov förskingring.

– Ett viktigt skäl är att han han haft en viktig position som riksdagsman och inom partidistriktet som styrelseledamot och kassör. De förskingrade medlen på 1,1 miljoner kronor var ju partistöd tänkt för politisk verksamhet som i själva verket gick till Forsbergs egen företagsverksamhet, säger Fagher till Expressen.

Han avfärdar Forsbergs och advokatens återkommande försvar om att Forsberg betalat tillbaka alla pengar, om än långt i efterhand. Förskingringsbrottet är fullbordat, det kan inte göras ogjort i efterhand, menar åklagaren.

Domen kommer i sommar

Advokat Pontus Ljunggren försvarar Forsberg och säger till Expressen att det varken finns skada för partiet, eftersom pengarna betalats tillbaka, och heller ingen vinning för Forsberg av samma skäl. Båda punkter krävs för att att han ska dömas för förskingring. Han menar också att det saknas fullständiga skäl att döma för de två alternativa åtalspunkterna, trolöshet mot huvudman och olovligt förfogande.

– Vår syn är att framför allt finns ingen skada och vinning som är ett rekvisit för förskingring. Det finns ingen vinning för Anders och det finns heller ingen skada för distriktet. Det finns heller ingen skada som krävs för trolöshet mot huvudman. Utan det vi erkänt är olovlig förfogande, men även där finns frågetecken som nu tingsrätten får ta ställning till.

Domen faller den 15 juni.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.