Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern: "Vi ska utrotas med råttgift"

"Vi utesluts, vi diskrimineras, vi nekas att boka bord på restauranger", skriver SD-politikern Per Lindström på SvD:s debattsida.Foto: Twitter/Björn Lindgren/TT
<p>"Den är naturligtvis oanständig, men också så dum och så barnsligt provokativ att man egentligen har lust att låta bli att reagera", säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism om Per Lindströms liknelse.<br></p>Foto: Sven Lindwall

SD-politikern Per Lindström tycker att sverigedemokrater diskrimineras på samma sätt som judarna i Hitlertyskland.

"Den parallell som kan dras med judarnas situation är den särbehandling som sverigedemokrater utsätts för", skriver Lindström i en debattartikel i SvD.

En hårresande jämförelse, tycker Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism.

– Det ingår i en antisemitisk tradition av att försöka förringa betydelsen av utrotningen av judar, säger han.

Per Lindström, ledamot i styrelsen för Sverigedemokraterna i Skara, har skrivit en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken "Nu utkämpas sista striden mot oss SD:are”.

Han nämner att SD-ledaren Jimmie Åkesson inte heller i år bjöds in till Nobelfesten. Enligt Lindström försöker Nobelstiftelsen genom sitt agerande "exkludera en allt större del av svenska folket".

Han jämför sedan den diskriminering som han menar att sverigedemokrater utsätts för med behandlingen av judarna i Nazityskland:

"Den parallell som kan dras med judarnas situation är den särbehandling som sverigedemokrater utsätts för. Vi utesluts, vi diskrimineras, vi nekas att boka bord på restauranger och konferensanläggningar, till och med Svenska kyrkan diskriminerar oss."

Uppräkningen fortsätter:

"Vi ska utrotas med råttgift, företrädare för restaurangfacket tycker att personalen ska slippa servera oss och landets statsminister kallar oss för nazister i SVT."

Råttgiftet syftar på ett inlägg på Instagram av krögaren Daniel Crespi. Efter att Crespi läst att SD brukar förlägga sina möten till en av hans restauranger skrev han att det var "dags att lägga ut råttgift".

"Förringar massutrotningen av judar"

Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, tycker att parallellen som Per Lindström drar är "hårresande".

– Den är naturligtvis oanständig, men också så dum och så barnsligt provokativ att man egentligen har lust att låta bli att reagera.

"Den är naturligtvis oanständig, men också så dum och så barnsligt provokativ att man egentligen har lust att låta bli att reagera", säger Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism om Per Lindströms liknelse.Foto: Sven Lindwall

Varför är det en oanständig parallell?

– Den behandling som han refererar till ledde slutgiltigt till historiens största massmord och ett försök att utrota en folkgrupp. Att dra en parallell till att Sverigedemokrater inte blir serverade på en krog förringar helt och hållet betydelsen av massutrotningen av judar.

– Det ingår i en antisemitisk tradition av att försöka förringa betydelsen av utrotningen av judar genom att jämföra den med andra, mycket mer ringa missförhållanden.

"Finns ju en viss parallell"

Per Lindström står fast vid formuleringarna i sin debattartikel.

– Man får inte dra paralleller mellan hur judarnas situation under andra världskriget och hur Sverigedemokraterna behandlas, men det finns ju en viss parallell där. De ställdes ju också utanför samhället.

Är inte den parallell du drar att förringa det folkmord som judarna utsattes för?

– Det är inte en jämförelse med judarnas situation, utan en del av det skeendet. Nu har vi kommit så långt att vi ska börja lägga ut råttgift åt Sverigedemokraterna. Vad ska bli nästa steg?

Hagwall utesluten

Det är inte första gången som sverigedemokratiska företrädare anklagas för antisemitiska uttalanden.

I måndags uteslöts riksdagsledamoten Anna Hagwall ur Sverigedemokraterna. Bakgrunden var en riksdagsmotion där Hagwall indirekt, och felaktigt, hävdade att familjen Bonnier, som är av judisk börd, äger och kontrollerar 80 procent av medierna i Sverige.

För att minska ägarkoncentrationen föreslog hon ett slopat presstöd. Men inga Bonniertidningar tar del av det så kallade driftsstödet, som utgör större delen av presstödet.

När Aftonbladet ställde frågor om motionen svarade Hagwall i ett mejl till tidningen:

– Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media.

När det stod klart att Hagwall utesluts sade partiledaren Jimmie Åkesson:

– Sverigedemokraterna har under många år arbetat målmedvetet för att stävja antisemitiska strömningar och konspirationsteorier i samhället. Anna Hagwall har genom sina uttalanden skadat detta arbete samt partiets anseende.

Expressen söker Sverigedemokraterna för en kommentar om Per Lindströms debattartikel.