Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker tipsar om förintelseförnekande bok

I en Facebook-grupp tipsar SD-politikern Robert Engström om en bok som ifrågasätter Förintelsen.
Foto: Expo
SD-politikern Robert Engström är bland annat ledamot i kommunfullmäktige i Mölndal.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I en Facebookgrupp om andra världskriget tipsar kommunfullmäktigeledamoten Robert Engström (SD) om boken ”Förintelsen skärskådad”.

Bokens författare är en känd förintelseförnekare och har tidigare dömts för hatbrott. Det rapporterar tidningen Expo.

”Någon som läst Jürgen Graaf's Förintelsen skärskådad och vill utvärdera den?”

Frågan kommer från en medlem i en privat Facebookgrupp som delar innehåll och tankar om andra världskrigets historia.

Den förtroendevalda SD-politikern Robert Engström, bland annat ledamot i kommunfullmäktige i Mölndal, skriver i kommentarsfältet:

”Ska man läsa någon kritisk bok om förintelsen så är det den. Graf blev dömd i domstol för att förnekat förintelsen, vilket han dock inte gör”.

Det var 1998 som en Schweizisk domstol dömde Jürgen Graf till böter och 15 månaders fängelse för att ha ”förhånat det judiska folkets tragedi”. Till grund för domen låg de teorier och osanningar som författaren framfört i sina böcker, bland dem ”Förintelsen skärskådad”.

En Schweizisk domstol dömde Jürgen Graf till böter och 15 månaders fängelse för att ha ”förhånat det judiska folkets tragedi”

Engström: ”Tänk efter själva”

I boken hävdar Graf bland annat att Förintelsen är ett fiktivt brott, uppdiktat av de allierade för att demoralisera den tyska befolkningen. Han skriver vidare att de judar som dog i nazisternas koncentrationsläger huvudsakligen gjorde det på grund av svält och sjukdomar, och inte till följd av det systematiska folkmord som såväl mängder av överlevare som omfattande forskning gett otaliga bevis på.

I sin bok hävdar Graf att mindre än 300 000 judar miste livet i koncentrationslägren. Enligt FN:s officiella siffra krävde Förintelsen cirka sex miljoner judars liv. 

Flera andra medlemmar i gruppen reagerar negativt på Engströms kommentar.

”Tragiskt att överhuvudtaget behöva se denna typ av inlägg – oavsett forum”, skriver en person.

”Den som förnekar att det funnits, får nog snällt räkna med kritik, utan att för den skull krypa ihop i fosterställning och känna sig kränkt”, skriver en annan.

Men Robert Engström står på sig. Han svarar:

”Tänk efter själva. Hur kan det finnas en del av vår historia som inte får granskas? Varför möts inte kritiska synpunkter med vetenskapliga argument utan med personliga påhopp och krav på fängelsestraff?”

Robert Engström står på sig, när andra medlemmar i gruppen kritiserar hans inlägg.

Inte första gången

När Expo når Robert Engström vänder han sig först emot beskrivningen om att han skulle ha tipsat om boken.

– Jag har bara sagt att jag har läst den, säger han till tidningen.

Det gör du ju inte riktigt, du skriver att ”om man ska läsa någon kritisk bok om Förintelsen så är det den”…

- Nej, nej. Hej med dig, säger Engström och lägger på telefonen. 

Förintelsen var också temat för Robert Engströms medialt uppmärksammade b-uppsats i historia, som i mitten av 90-talet underkändes vid Uppsala universitet.

I uppsatsen, som Expo tillhandahållit från sitt arkiv, ifrågasätter Engström bland annat sanningshalten i de judiska överlevarnas vittnesmål från koncentrationslägren. Han skriver: 

”Den mänskliga erfarenheten ger vid handen att vittnen – och i synnerhet partiska vittnen – inte alltid talar sanning. Jämför t.ex. med häxprocesserna i slutet på 1600-talet där man lyckades få fram många vittnen till saker som aldrig hänt.” 

Expo uppger att en av forskarna som deltog på seminariet senare kallade uppsatsen ”ett försök att få antisemitism och historierevisionistiska argument att bli godkända som vetenskap”. 

GT har utan framgång sökt Robert Engström.

SE OCKSÅ: