Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker tar time out efter förolämpning

Hätting dömdes i Götborgs tingsrätt
Foto: HENRIK JANSSON

”Jävla invandrare – åk hem till ditt land!”

Så sa Christer Hätting, kommunfullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Göteborg, till en skolanställd kvinna, enligt en dom i Göteborgs tingsrätt.

Nu tar han timeout från sina uppdrag, rapporterar P4 Göteborg.

Pernilla Börjesson, som är distriktsordförande för Sverigedemokraterna, säger till P4 Göteborg att man gemensamt med Christer Hätting kommit fram till att han ska ta en timeout från sina politiska uppdrag. 

Det var i början av december som Hätting, mot sitt nekande, dömdes av Göteborgs tingsrätt till 70 dagsböter á 180 kronor till ett sammanlagt värde av 12 600 kronor för förolämpning. 

Sa ”jävla invandrare”

Enligt domen ska SD-politikern ha gått till verbal attack mot en kvinna på en skola i Göteborg i mitten av oktober. 

Enligt vittnen ska Christer Hätting ha sagt: ”jävla invandrare”, ”åk hem till ditt land” och ”lär dig svenska innan du börjar jobba”.

Domstol hävdar rasistbrott

Domstolen slog fast att brottet var av rasistisk karaktär. Hätting överväger att överklaga, enligt P4 Göteborg. 

– Det här är en politisk grej, att hoppa på mig för att jag är förtroendevald för SD. Det är tydligt om man läser domen. I en domstol är det ingen debatt där man kan försvara sig, utan alla säger sin version och sedan är det upp till dem vilken version de tror mest på, sa Christer Hätting till GT efter domen.

Christer Hätting har haft tre uppdrag i Göteborgs stad.

Utöver att han är ledamot i kommunfullmäktige är han också ledamot i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo samt i förbundsfullmäktige i kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg.