Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker skrev om "terroryngel" på nätet

En SD-politiker i Falköpings kommunfullmäktige har hamnat i blåsväder.

Detta efter ett inlägg på Facebook där han förespråkar barnarbete och använder uttryck som "terroryngel".

– Mitt eget förtroende är ju uppenbart väldigt naggat i kanterna om man uttrycker sig milt och diplomatiskt. Det blir en väldig förvåning, säger Hanna Wigh, Sverigedemokraternas förbundsordförande i Skaraborg, till GT.

Arild Svensgam, en av Sverigedemokraternas representanter i Falköpings kommunfullmäktige, har hamnat i blåsväder. På sin Facebook-sida skrev han följande inlägg, på tal om Sveriges insamlingar till Världens barn:

"Hade de ändå tänkt på djuren också och instiftat en insamling för Världen djur! då hade också jag gett några kronor. Inte till världens barn. De kan jobba..." skrev SD-politikern enligt Sveriges Radio P4 Skaraborg.

"Terroryngel"

I kommentarerna fick han frågan om när han tycker att barnen ska börja jobba. Arild Svensgam svarade då "7 år".

Också ett annat av hans Facebook-inlägg har uppmärksammats. Där länkar han till en artikel om asylsökande och skriver att "Asylsökande från muslimska länder är inte asylsökande, de är terroryngel".

Hanna Wigh, Sverigedemokraternas förbundsordförande i Skaraborg, upptäckte Facebook-inläggen först när medier ringde och ville ha kommentarer.

– Jag har ju Arild som vän på Facebook men använder inte Facebook på det sättet. Jag gick in och tittade och började läsa och då såg jag ju ganska omgående att det var en hel del mer än det jag fick frågan om först, inlägget om barnarbete, säger Hanna Wigh till GT.

"Väldigt förvånad"

Hon är förvånad över formuleringarna i inläggen.

– Sånt här har jag aldrig hört honom ge uttryck för. Självklart blev jag väldigt förvånad. Vi har ändå jobbat ihop i tre års tid och haft mycket kontakt.

Hanna Wigh har haft ett snabbt samtal med Arild Svensgam under måndagen.

– Först pratade vi om det här med barnarbete och han vidhåller att han skämtade. Och jag sa att jag inte kan förstå hur han kan få det till ett skämt, jag kan inte förstå det roliga i det. Det var dumt sa han, men jag vet inte vad jag ska säga. Man blir jävligt besviken på människor, säger hon.

Hon anser att partikamraten "avhumaniserar en hel grupp med människor" när han skrivit "terroryngel".

– Det är tyvärr väldigt olyckligt, säger Hanna Wigh.

Utesluter inte uteslutning

Kan det bli aktuellt med en uteslutning ur partiet?

– Jag har inte tittat igenom allting utan gjort en snabb översyn. Jag känner inte att jag är rätt person att göra den bedömningen då jag också är personligt involverad i det hela. Det kan ju göra att jag dömer hårdare eller mildare. Jag tycker inte att det är en bra förklaring jag fått, men vi kommer självklart att titta vidare på detta. Jag utesluter ingenting i dagsläget, säger Hanna Wigh.

Har du fortsatt förtroende för Arild Svensgam?

– Mitt eget förtroende är ju uppenbart väldigt naggat i kanterna om man uttrycker sig milt och diplomatiskt. Det blir en väldig förvåning.

Tar det med ro

Hanna Wigh är orolig för vilka konsekvenser Arild Svensgams Facebook-inlägg kan få för Sverigedemokraterna i Falköping.

– Vi hymlar inte på något sätt med vår islamkritik och dess förutsättningar i Sverige men vi har också varit noga med att slå vakt om den respektfulla dialogen. Omedelbart känner jag en väldig oro för att det här förtroendet ska bli skadat. Det är väldigt olyckligt. I Falköping har vi haft en god och ansvarsfull utveckling så det känns som ett dråpslag, säger hon.

Arild Svensgam själv tar stormen kring Facebook-inläggen med ro.

– Jag har pratat med Hanna (Wigh) tidigare i dag och tror inte de tappar något förtroende. Jag kommer inte göra något sånt här igen och det var i stridens hetta, säger han till Nyheter24.

Var ett skämt

Han kommenterar också sitt val av ordet "terroryngel".

– Det var i affekt. Det har varit så mycket nu om muslimer och islamister, säger han till Nyheter24.

Enligt nyhetssajten påpekar Arild Svensgam att han inte är rasist.

Och hans kommentar på Facebook gällande barnarbete uppges vara ett skämt.

– Om Babben Larsson eller Lasse Kronér hade sagt det så hade det varit roligt, säger Arild Svensgam till Nyheter24.

Arild Svensgam sitter i Falköpings kommunfullmäktige samt i kommunens socialnämnd.