Foto: Foto: Oscar Magnusson
 Foto: Foto: Oscar Magnusson

SD-politiker misshandlad

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Här misshandlades en SD-politiker från Mellanöstern brutalt av tiotalet landsmän. Under attacken skrek de "du ska lämna partiet". - De försökte avrätta honom, säger Mikael Jansson, ordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg.
Vid tiotiden på torsdagskvällen fick en kommunfullmäktigekandidat för Sverigedemokraterna ett föremål inkastat genom sitt lägenhetsfönster i Hjällbo.

Rötter i Mellanöstern

När politikern, som är i 30-årsåldern och har rötter i Mellanöstern, rusade ut för att se vad som pågick blev han attackerad av ett tiotal män.
Enligt Sverigedemokraternas lokala partiledning ska förövarna vara från samma del av Mellanöstern som SD-kandidaten.
Dessutom ska de ha hotat fullmäktigekandidaten tidigare under valrörelsen.
- Den gången hotade de honom ute på stan. När jag pratade med honom nu så kunde han även peka ut ett par av gärningsmännen och det var delvis samma personer som vid den tidigare incidenten, säger Mikael Jansson.

Knivskars flera gånger

I tumultet knivskars SD-kandidaten flera gånger, men fick inga livshotande skador.
Enligt partiledningen i Göteborg fick kandidaten även höra att han borde lämna Sverigedemokraterna.
- Dådet var absolut politiskt motiverat, det har vi förstått.
- Vissa invandrare har tyckt att han inte ska vara Sverigedemokrat då han är från Mellanöstern och skrek att han ska lämna partiet. Det var en extremt våldsam misshandel som han råkade ut för, säger Mikael Jansson.
Polisen ville sent under fredagskvällen inte avslöja vilka uppgifter som framkommit i förhör med den knivskurne mannen, men ser mycket allvarligt på överfallet.

Vårdas på sjukhus

- De här männen är misstänkta för grov misshandel. Han som råkade ut för detta vårdas fortsatt på sjukhus, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesman.
Samtidigt är Mikael Jansson, SD:s ordförande i Göteborg och nyvald riksdagsledamot, orolig för utvecklingen.
- Motdemonstrationer och liknande kan bli våldsamma men då tar det våldet slut på en viss nivå.
- Det här känns helt ohanterbart. Hur ska man kunna leva med det här i ett längre perspektiv undrar jag, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER