Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker i Mölndal sprider nazistmaterial

Thomas Olin, SD-politiker i Mölndal.Foto: SVERIGEDEMOKRATERNA/PRESSBILD
Enligt Expo kommer Olin nu utredas av partiet.Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

SD-politikern Thomas Olin i Mölndal har gång på gång delat material från nazistiska och högerextrema källor på Twitter.

Han hävdar bland annat att vita människor riskerar att släpas ut på gatorna och avrättas i ett framtida USA och har delat ett inlägg där personer på SVT beskrivs som ”mp-horor”.

– Om det finns rasistiska drag hos våra företrädare åker de ut med huvudet före, säger Zandra Pettersson, ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Västra Götaland Väst, till tidskriften Expo.

Expo har i en artikel kunnat visa hur Thomas Olin, Sverigedemokratisk politiker i Mölndal som bland annat sitter som ledamot i fullmäktige och är ersättare i kommunstyrelsen, sprider inlägg på Twitter som kan beskrivas som våldsromantiserande och kommer från nazistiska och högerextrema källor.

Inläggen som Olin spridit kommer från bland andra Gustav Kasselstrand, partiledare i Alternativ för Sverige, Pär Sjögren, nazistledare i Nordiska motståndsrörelsen och Thomas Möller, mc-gänget Hells Angels tidigare president.

Olin skriver själv bland annat att han fruktar ett framtida USA som förvandlas till Sydafrika fast ”1 000 ggr värre” där vita affärsägare släpas ut på gatorna och avrättas om Joe Biden skulle vinna presidentvalet. ”Vi ser början på detta redan idag då vita misshandlas och dödas utan att media reagerar”, skriver Olin. I ett annat inlägg kallar han Biden för ”dementa Joe”.

Olin varnar för ett framtida USA där vita mördas.Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Ett av Olins inlägg på Twitter som kan uppfattas som våldsförhärligande.Foto: SKÄRMDUMP TWITTER
Olin sprider inlägg från Thomas Möller, tidigare president i Hells Angels.Foto: SKÄRMDUMP TWITTER

Våldsförhärligande inlägg

När GT går igenom Thomas Olins Twitter-flöde hittar vi vid upprepade tillfällen inlägg och videor som kan tolkas som våldsförhärligande.

Jag tror vi behöver se över jägarnas magasin om vi skall kunna få ner brottsligheten”, skriver han apropå ett inlägg om polisens gripande av gängkriminella under Operation Rimfrost. Han delar en video från Thomas Möller där en påstådd Afa-anhängare knockas till marken och Möller kommenterar: ”Underbart det klippet kan man se flera gånger och njuter lika mycket varje gång.

En annan video han delat visar en svart man som ses misshandla en vit kvinna. ”Människor? Jävligt tveksamt...” lyder avsändarens kommentar.

Expo konstaterar i sin artikel att Olin sprider material från källor och sajter som Sverigedemokraterna själva tagit avstånd från tidigare, som Fria tider. Olin sprider också uthängningar från en sajt som enligt Expo har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

Olin har spridit ett inlägg från Katerina Janouch där personer på SVT beskrivs som ”sosse/mp-horor” som ”kan dra åt helvete”.

Personer på SVT beskrivs som ”sosse/mp-horor”.Foto: SKÄRMDUMP TWITTER

GT har sökt Thomas Olin för en kommentar upprepade gånger under fredagen, dels via mejl och telefon men också genom Sverigedemokraternas presstjänst. Dock utan lycka.

Thomas Olin är, utöver ledamot i fullmäktige och ersättare i kommunstyrelsen, ledamot i Mölndal Energi AB, Mölndal Parkerings AB, tekniska nämnden och vård- och omsorgsnämnden. Detta enligt Mölndal stads hemsida.

Kommer utredas

Zandra Pettersson, suppleant i partistyrelsen och Sverigedemokraternas distriktsordförande i Västra Götaland Väst, säger till Expo att Olin nu kommer utredas.

– Det är oroväckande det som artikeln visar och något som vi måste åtgärda. Sprider man rasism i vårt parti så visar vi var dörren är.

Hon uppger att hon kommer ta kontakt med Thomas Olin och ta upp saken i partistyrelsen samt med ordföranden i Mölndal och distriktsstyrelsen, men betonar att ”det är en demokratisk gång som måste göras”.