Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns. Foto: PolisenPolitikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns. Foto: Polisen
Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns.  Foto: Polisen
I politikerns bil fann polisen spränghattar i en gul plastpåse. Foto: PolisenI politikerns bil fann polisen spränghattar i en gul plastpåse. Foto: Polisen
I politikerns bil fann polisen spränghattar i en gul plastpåse. Foto: Polisen

SD-politiker greps med tändhattar i bilen

Publicerad

En kommunpolitiker från Sverigedemokraterna är misstänkt i det stora tillslaget med 550 kilo dynamit i Halland.

Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns. I politikerns bil fann polisen tändhattar i en gul plastpåse.

– Personen är misstänkt för brott, säger Tommy Nyman, informatör vid polisens presstjänst i Halland.

Säkerhetspolisen följer ärendet noggrant.

Det var på fredagseftermiddagen i förra veckan som polisen gjorde den första husrannsakan mot en lada där 50 kilo dynamit påträffades gömt bakom en murstock. Senare samma helg påträffades ytterligare 500 kilo i det stora beslaget som nu utreds i Halland.

Under pågående insats under fredagen kom en person i en röd bil in på området och parkerade. Personen sprang ut från bilen och kom efter någon minut tillbaka och körde därifrån.

Men polispatrullen fick stopp på bilen och frågade ut föraren. Bakom förarsätet låg då en gul platspåse. I plastpåsen låg flera tändhattar som används för att antända dynamit.

De ingripande polismännen skriver i sin rapport att bombtekniker fick hantera påsen:

"När vi tittade in i påsen så såg vi att det låg en bunt med tändhattar. Vi tog påsen åt sidan och la det i säkert förvar i väntan på att bombtekniker kommer till plats och hanterar det därefter."

Kommunpolitikern kommenterar

Bilägaren som också var den polisen stannade i bilen visar sig nu vara kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland.

När GT når kommunpolitikern är denne mycket fåordig och vill inte kommentera någonting.

– Jag har inga kommentarer, säger politikern och lägger på luren.

Till polisen har kommunpolitikern sagt att bilen inte städas ofta och att någon annan måste ha lagt påsen med tändhattarna på platsen.

Enligt Tommy Nyman informatör vid polisens presstjänst i Halland är personen fortsatt misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samma brott som de två männen häktats för under tisdagen.

En av männen är känd i nazistiska kretsar och är dömd för flera brott med rasistiska motiv. I samband med den nu pågående förundersökningen har en stor mängd nazistiska material tagits i beslag.

Uppmanas avsäga sig sina uppdrag

Sverigedemokraternas gruppledare i den politiska församling där politikern är aktiv säger att denne nu uppmanat politikern att säga upp sina uppdrag. Detta ska ha skett efter en diskussion under måndagen.

– Jag har vidtagit åtgärder som gruppledare och haft samtal. Politikern har skrivit en lapp där denne säger upp sina uppdrag tillfälligt i alla fall. Sedan får vi se vad som är sant eller inte sant. Jag vet inte mer än vad ni vet, säger gruppledaren.

Säkerhetspolisen följer ärendet mycket noga, enligt kommunikationschefen Mark Vadasz:

– Vi följer det som sker i Halland noggrant och känner till ärendet. Mer i detalj kan vi inte gå in i, säger han.

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER