SD-politiker greps med tändhattar i bilen

Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns.
Foto: Polisen
I politikerns bil fann polisen spränghattar i en gul plastpåse.
Foto: Polisen

En kommunpolitiker från Sverigedemokraterna är misstänkt i det stora tillslaget med 550 kilo dynamit i Halland.

Politikern greps i sin bil i närheten av den lada där delar av sprängämnena fanns. I politikerns bil fann polisen tändhattar i en gul plastpåse.

– Personen är misstänkt för brott, säger Tommy Nyman, informatör vid polisens presstjänst i Halland.

Säkerhetspolisen följer ärendet noggrant.

Det var på fredagseftermiddagen i förra veckan som polisen gjorde den första husrannsakan mot en lada där 50 kilo dynamit påträffades gömt bakom en murstock. Senare samma helg påträffades ytterligare 500 kilo i det stora beslaget som nu utreds i Halland.

Under pågående insats under fredagen kom en person i en röd bil in på området och parkerade. Personen sprang ut från bilen och kom efter någon minut tillbaka och körde därifrån.

Men polispatrullen fick stopp på bilen och frågade ut föraren. Bakom förarsätet låg då en gul platspåse. I plastpåsen låg flera tändhattar som används för att antända dynamit.

De ingripande polismännen skriver i sin rapport att bombtekniker fick hantera påsen:

"När vi tittade in i påsen så såg vi att det låg en bunt med tändhattar. Vi tog påsen åt sidan och la det i säkert förvar i väntan på att bombtekniker kommer till plats och hanterar det därefter."

Kommunpolitikern kommenterar

Bilägaren som också var den polisen stannade i bilen visar sig nu vara kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Halland.

När GT når kommunpolitikern är denne mycket fåordig och vill inte kommentera någonting.

– Jag har inga kommentarer, säger politikern och lägger på luren.

Till polisen har kommunpolitikern sagt att bilen inte städas ofta och att någon annan måste ha lagt påsen med tändhattarna på platsen.

Enligt Tommy Nyman informatör vid polisens presstjänst i Halland är personen fortsatt misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Samma brott som de två männen häktats för under tisdagen.

En av männen är känd i nazistiska kretsar och är dömd för flera brott med rasistiska motiv. I samband med den nu pågående förundersökningen har en stor mängd nazistiska material tagits i beslag.

Uppmanas avsäga sig sina uppdrag

Sverigedemokraternas gruppledare i den politiska församling där politikern är aktiv säger att denne nu uppmanat politikern att säga upp sina uppdrag. Detta ska ha skett efter en diskussion under måndagen.

– Jag har vidtagit åtgärder som gruppledare och haft samtal. Politikern har skrivit en lapp där denne säger upp sina uppdrag tillfälligt i alla fall. Sedan får vi se vad som är sant eller inte sant. Jag vet inte mer än vad ni vet, säger gruppledaren.

Säkerhetspolisen följer ärendet mycket noga, enligt kommunikationschefen Mark Vadasz:

– Vi följer det som sker i Halland noggrant och känner till ärendet. Mer i detalj kan vi inte gå in i, säger han.