SD-politikern Roar Vesterengen delade ett inlägg på Facebook där han föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden. Foto: FacebookSD-politikern Roar Vesterengen delade ett inlägg på Facebook där han föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden. Foto: Facebook
SD-politikern Roar Vesterengen delade ett inlägg på Facebook där han föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden. Foto: Facebook
SD-politikern Roar Vesterengen delade ett inlägg på Facebook där han föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden. Foto: Mikael SjöbergSD-politikern Roar Vesterengen delade ett inlägg på Facebook där han föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden. Foto: Mikael Sjöberg
SD-politikern Roar Vesterengen delade ett inlägg på Facebook där han föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden.  Foto: Mikael Sjöberg
Stefan Löfven (S) kallades för "Judas" i ett inlägg som SD-politikern delade. Foto: Julia ReinhartStefan Löfven (S) kallades för "Judas" i ett inlägg som SD-politikern delade. Foto: Julia Reinhart
Stefan Löfven (S) kallades för "Judas" i ett inlägg som SD-politikern delade.  Foto: Julia Reinhart

SD-politiker föreslog avrättning av Reinfeldt

Publicerad

Han kallade Stefan Löfven för "Judas" och föreslog att Fredrik Reinfeldt skulle bestraffas med döden.

Nu tar SD-politikern Roar Vesterengen tillbaka sina uttalanden.

– Det skulle vara skämtsamt, säger Vesterengen, ledamot i kommunfullmäktige i Falköping till SkLT.

SD-politikern Roar Vesterengen har med flera inlägg på Facebook uttryckt sin ilska mot andra politiker. Förra veckan delade han ett inlägg med texten "Reinfeldt skadade Sverige medvetet med invandringen".

Till inlägget har han lagt till kommentaren: "Landsförrädare blev straffade med döden förr i tiden, kanske dags att införa det igen", vilket sidan "Inte rasist, men..." först skrev om.

– Det skulle vara skämtsamt, kompisar emellan, säger Roar Vesterengen (SD), ledamot i Falköpings kommunfullmäktige till Skaraborgs Läns Tidning.

"Var inte så smart"

Att han har föreslagit att Fredrik Reinfeldt ska bestraffas med dödsstraff är något han ångrar i dag.

– Det var inte så smart att skriva så om Reinfeldt, så jag tog bort det, säger han till tidningen.

På en fråga från Skaraborgs Läns Tidning om han tycker att den förre statsministern ska avrättas svarar han:

– Nej, det tycker jag ju inte.

Partiet tar avstånd

Förutom inlägget om Fredrik Reinfeldt har han delat en text där Stefan Löfven (S) kallas för "Judas" och "Quisling".

Roar Vesterengen har suttit i Falköpings kommunfullmäktige som ordinarie ledamot sedan 1 juli. Han sitter även i Sverigedemokraternas lokala partistyrelse.

Trots inläggen kommer Vesterengen att få behålla sina förtroendeuppdrag. Enligt Hanna Wigh, partiets lokala gruppledare, har man haft "allvarliga samtal".

– Både han och vi som parti tar avstånd från det han skrivit och delat. Det var ogenomtänkt och osmakligt, och han har förstått allvaret. Jag känner Roar och vet att han annars ger uttryck för sunda värderingar, säger Hanna Wigh till Skaraborgs Läns Tidning.

GT har varit i kontakt med Roar Vesterengen som hänvisar alla frågor till Hanna Wigh.

Gustaf Nilsson
Gustaf Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER