Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD-politiker döms – efter rasistiskt utspel

Christer Hätting dömdes vid Göteborgs tingsrätt.
Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN

SD-politikern Christer Hätting döms för att ha förolämpat en person ur personalen på en skola i Göteborg.

Göteborgs tingsrätt dömer honom nu till 12 600 kronor i dagsböter efter att han bland annat sagt ”jävla invandrare, jävla idiot.”

Tingsrätten anser därför att ett av motiven för brottet har varit rasistiskt”, skriver rätten i domen.

I förhör uppger personalen på skolan att Sverigedemokraten och kommunfullmäktigeledamoten Christer Hätting ska ha skrikit till henne: ”Du fattar ingenting! Jävla invandrare, jävla idiot. Du ska inte få jobba här”. Han ska också ha närmat sig henne på ett sätt som hon uppfattade som hotfullt.

Händelsen inträffade i mitten av oktober och styrks av flera hörda vittnen.

Vittnen stöder berättelsen

I förundersökningen framkommer att personalen i skärrat tillstånd, efter händelsen, tillkallade rektorn som kom ut på skolgården.

Flera vittnen stöder målsägandens berättelser, varav ett också hördes under tingsrättsförhandlingen.

Enligt vittnet ska Christer Hätting ha sagt: ”jävla invandrare”, ”åk hem till ditt land” och ”lär dig svenska innan du börjar jobba”.

Christer Hätting har tre uppdrag i Göteborgs stad.

Utöver att han är ledamot i kommunfullmäktige är han också ledamot i stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo samt i förbundsfullmäktige i kommunalförbundet Räddningstjänsten Storgöteborg.

Nekar till brott

Han har under hela förundersökningen nekat till brott.

I förhör menar han att han inte sagt någonting rasistiskt utan att han kommenterat personalens förmåga att utföra sitt jobb.

En linje han fortfarande håller fast vid.

– Det här är en politisk grej, att hoppa på mig för att jag är förtroendevald för SD. Det är tydligt om man läser domen. I en domstol är det ingen debatt där man kan försvara sig, utan alla säger sin version och sedan är det upp till dem vilken version de tror mest på, säger Christer Hätting.

”Motivet rasistiskt”

Tingsrätten bedömer däremot att Christer Hätting gjort sig skyldig till förolämpning och att motivet är av rasistisk karaktär.

På grund av den rasistiska bakgrunden till förolämpningen skärps straffet jämfört med en förolämpning av annan karaktär.

Påföljden blir därför 70 dagsböter á 180 kronor till ett sammanlagt värde av 12 600 kronor.