Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politiker bar på kniv vid torgmöte

En SD-politiker bar kniv vid ett av SD-ledaren Jimmie Åkessons torgmöten i Västsverige. I polisförhör har mannen erkänt att han bar kniv och säger att han är medveten om att det är olagligt att bära kniv på allmän plats. Nu åtalas han för brott mot knivlagen. OBS! Bilden är tagen vid annat tillfälle.
Foto: Tomas Leprince
SD-politikern som åtalas säger att han skulle använda kniven till att skära upp kartonger och att han glömt att han bar på den. – För mig ter det sig inte så märkligt att man kan behöva en kniv för att ta sig in i en kartong, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i Sverigedemokraterna till GT.
Foto: Sven Lindwall

En Sverigedemokratisk politiker bar kniv vid ett av Jimmie Åkessons torgmöten i Västsverige.

Nu åtalas han för brott mot knivlagen.

I förhör säger mannen att han skulle använda kniven till att öppna kartonger med valmaterial.

– För mig ter det sig inte så märkligt att man kan behöva en kniv för att ta sig in i en kartong, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i Sverigedemokraterna.

Inför EU-valet åkte Jimmie Åkesson, partiledare i Sverigedemokraterna, runt i bland annat Västsverige för att hålla torgmöten.

I samband med ett av dessa möten såg polisen vad de misstänkte vara en kniv i byxlinningen på en av åhörarna. Mannen är SD-politiker i en närliggande ort där torgmötet ägde rum.

I polisförhör har mannen erkänt att han bar kniv och säger att han är medveten om att det är olagligt att bära kniv på allmän plats.

Skulle öppna kartonger

SD-politikern säger att han glömde bort att han hade kniven på sig. Han jobbade som volontär vid torgmötet och kniven skulle han använda för att öppna kartonger med valmaterial.

– Han säger att han hade den för att öppna de olika kartongerna. Han tycker därför att det var befogat men det anser jag att det inte är, säger åklagaraspirant Emma Bädicker.

Nu har mannen åtalats för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Martin Kinnunen är pressansvarig i partiet och ser inga problem med att SD-politikern bar kniv på allmän plats.

– Man har rätt att bära kniv om man är i behov av den. Om hans uppgifter stämmer så borde han inte dömas.

"Förbryllad"

Men polisen och åklagaren, som väckt åtal, har uppenbarligen sett det som ett brott.

– Ja, det är han väldigt förbryllad över och tycker är märkligt, säger Martin Kinnunen.

– Han menar att han var i laglig rätt att bära kniven eftersom han var i behov av den.

Hur ser ni på att en politiker i ert parti åtalas för brott?

– Man måste se till vad han har gjort för något om det stämmer det han säger att han har gjort då kan han inte ha begått något brott då borde han bli frikänd, säger Martin Kinnunen.