SD nekades julbord – jämför med apartheid

Runar Filper.
Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraterna i Värmland fick ombesörja ett eget julbord för sin a medlemmar.
Foto: THOMAS CARLÉN
Runar Filper, distriktsordförande i Sverigedmeokraterna i Värmland.
Foto: Riksdagen

När restaurangen såg vilka som hade gjort den stora julbords-bokningen valde restaurangen att avboka sällskapet.

Anledningen: Ägaren ville inte ha Sverigedemokraterna i restaurangen.

Nu jämför SD:s distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, avbokningen med förföljelsen av folkgrupper under andra världskriget.

– Det var en metafor. Det är ju en liknelse ändå, säger Runar Filper.

Sverigedemokraterna i Värmland ville boka julbord för sina medlemmar och gjorde en bokning på en restaurang i Kil. Men istället för en bokningsbekräftelse fick partiet ett sms där ägaren berättade att hon hade valt att avboka bokningen. 

Distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, tycker det är beklagligt.

– Ägaren var ju rädd och vågade inte riskera sin verksamhet men jag tror att det snarare skulle höja deras status om vi åt där. Vi har ungefär en fjärdedel av Sveriges röster, tänk om en fjärdedel av gästerna slutade komma?, säger Runar Filper till GT.

Jämför avbokningen med förföljelse

På måndagen skickade Sverigedemokraternas distriktsstyrelse ut ett pressmeddelande om att partiets julbord hade avbokats, vilket Värmlands Folkblad tidigare skrivit om. Anledningen till avbokningen skulle vara att restaurangägaren var rädd för vilka reaktioner de skulle få om partiet fick ha sitt julbord där.

– Jag var orolig att julbordet för SD skulle påverka oss negativt. I det läget valde jag att avboka SD:s julbord och enligt Runar Filper var det inga problem, säger restaurangägaren till Svt Nyheter Värmland. 

I pressmeddelandet skriver distriktsordföranden att avbokningen "liknar förföljelsen av folkgrupper under andra världskriget eller den apartheidpolitik som fördes i Sydafrika".

– På den tiden var det rasförtryck men här handlar det om åsiktsförtryck, säger Runar Filper till GT.

Du tycker inte att det är osmakligt att jämföra en avbokning på en restaurang med förföljelse av hela folkgrupper?

– Det var en metafor. Det är ju en liknelse ändå. Det har gått väldig lång tid sedan folk förtrycktes efter ras men ändå gör man skillnad på folk och folk. Alla människor är ju lika mycket värda men det märks inte här, säger Runar Filper. 

Svårt att boka julbord

Enligt Runar Filper har Sverigedemokraterna haft svårt att boka lokaler efter händelsen på Grand Hôtel i Stockholm.

– Det är mycket medias fel att det blir så här. Media blåser upp händelsen på Grand och det ger andra, mindre arrangörer kalla fötter, säger Runar Filper.

– I tider när det inte skrivs någonting är det inga problem att boka lokaler men sedan händer sådant här. Jag tror att arrangörerna är rädda för hot från vänsterorganisationer.

GT har utan framgång sökt restaurangägaren.