Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-man utreds för attack mot avhopparen Wigh

Hanna Wigh attackerades i sitt hem.Foto: ANDERS YLANDER

En man som haft förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna i Västsverige misstänks ligga bakom attacken mot riksdagsledamoten Hanna Wighs hem.

Attacken, som utreds av Säkerhetspolisen, skedde bara några dagar efter att Hanna Wigh vittnat om övergrepp i det egna partiet.

– Han företräder inte oss i dag, säger Hannyah Jörtoft, distriktsordförande för Sverigedemokraterna Skaraborg om den misstänkte mannen.

Men så sent som två veckor före attacken spred den misstänkte SD:s partiannonser på nätet.

Det var natten mellan den 30 september och 1 oktober som riksdagsledamoten Hanna Wighs hem utsattes för en attack. Hon fick sin bil sönderslagen och en brandsläckare kastades in genom ett fönster till hennes bostad. 

Händelsen inträffade några dagar efter att Hanna Wigh gått ut offentligt och berättat om övergrepp och trakasserier i det egna partiet, ett parti som hon samtidigt också lämnade.


LÄS OCKSÅ: Man misstänkt för attacken mot Wigh

 

Under onsdagen förhördes en man av Säkerhetspolisen för inblandning i dådet. Mannen misstänks för grov skadegörelse och vårdas sedan ett par veckor inom psykiatrin. Enligt åklagaren är bevisläget gott och misstankarna är av den högre graden.

Hanna Wigh: Väldigt omtumlande

– Jag känner till vem han är och kan inte säga annat än att jag är jävligt chockad, säger Hanna Wigh själv.

– Allt är väldigt omtumlande.

Den misstänkte mannen har kopplingar till Sverigedemokraterna och spred så sent som två veckor före attacken partiets annonser på sociala medier. Han hade till helt nyligen förtroendeuppdrag inom partiet men distriktsordföranden i Skaraborg, Hannyah Jörtoft säger att hon inte kan kommentera om han fortfarande är medlem i partiet eller om han lämnat.


LÄS OCKSÅ: Hanna Wigh berättar om SD-kollegans sexövergrepp

 

– Han företräder oss inte i dag och jag vet inte om han är medlem, säger Hannyah Jörtoft.

Efter att fått möjlighet att kontrollera uppgifterna svarar Hannyah Jörtoft via SMS:

"Jag kan inte svara på om han fortfarande är medlem tyvärr."

Tvångsvårdas inom psykiatrin

Den misstänkte mannen är tidigare känd av polisen och har under en längre tid vårdats inom rättspsykiatrin. Kort efter händelsen hemma hos Hanna Wigh fattades ett nytt beslut om att han skulle tvångsvårdas inom psykiatrin där han ska vårdas i dag.

Därför ska det enligt uppgift aldrig varit aktuellt att anhålla mannen.

Mannens advokat Åsa Stomberg uppger att hennes klient uppmanat henne att inte kommentera någonting, inte heller ange hans inställning till anklagelserna.

– Han har uttryckt till mig att jag inte ska uttala mig över huvudtaget, säger Åsa Stomberg.

Högre graden av misstanke

Åklagaren Ewamari Häggkvist vid riksenheten för säkerhetsmål håller i utredningen, vilket är normalfallet då det rör brott riktade mot riksdagspolitiker. Hon vill inte kommentera vad den misstänkte sagt i förhör eller hans inställning till anklagelserna.

– Vi har en person misstänkt och har genomfört förhör med honom. Han är misstänkt på den högre graden av misstanke, säger Ewamari Häggkvist.