Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalad SD-politiker hoppar av – blir konsult för partiet

Foto: SVEN LINDWALL

Den åtalade SD-riksdagsledamoten Anders Forsberg avsäger sig samtliga politiska och offentliga förtroendeuppdrag. 

Beskedet kommer dagen innan han ställs inför rätta åtalad för bland annat grov förskingring.

Men han kapar inga band med partiet. I stället meddelar gruppledaren Mattias Karlsson att partiet ingått en överenskommelse med Forsberg om att arbeta vidare som konsult åt riksdagsgruppen. 

Enligt ett pressmeddelande från Sverigedemokraterna på onsdagen ska Anders Forsberg, som kommer från Skaraborg, under gårdagen ha begärt att få lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot.

Det formella beskedet tas av riksdagen i morgon, torsdag. 

Anders Forsberg har sedan i våras varit tjänstledig utan ersättning från riksdagen i väntan på den rättsprocess om ekonomiska oegentligheter som pågår mot honom i Skaraborgs tingsrätt.

Rättegången inleds i morgon, torsdag, och en fällande dom för de grövre av åtalspunkterna kunde ha gjort att han tvingats bort från sin riksdagsplats.  

 

LÄS MER: Riksdagsledamoten Anders Forsberg åtalas för bedrägerier 

 

Anders Forsberg kommenterar enligt pressmeddelandet sitt beslut med att han under en tid känt att hans "nuvarande arbets- och livssituation varit ohållbar". 

– Därför har jag bestämt mig för att lämna samtliga politiska och offentliga förtroendeuppdrag jag innehar som representant för Sverigedemokraterna.

Blir konsult åt sitt eget parti

- Det här beslutet är fattat på mitt initiativ i samråd med gruppledningen, säger han enligt pressmeddelandet. 

Men banden till partiet är inte på något vis brutna. 

Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson meddelar att partiet ingått en ekonomisk överenskommelse med Anders Forsberg om att denne ska fortsätta anlitas i de frågor han varit verksam i under riksdagstiden - men nu som avlönad konsult.

"Ja, mot bakgrund av att Anders besitter en unik kompetens och ett unikt nätverk inom landsbygds- och jordbrukssektorn, så har vi en överenskommelse om att vi under den närmaste tiden ska konsultera Anders vid behov och att han skall erhålla viss ersättning för detta", skriver Mattias Karlsson i ett sms till GT.

På fråga om hur överenskommelsen ser ut mer konkret svarar Karlsson:

"Ersättning för denna konsultverksamhet kommer att betalas ut till Anders företag".

Anders Forsberg driver sedan tidigare en jordbruksverksamhet i Skaraborg som är i centrum för de förskingringsanklagelser som han under torsdagen kommer ställas till svars för. 

Vilseledande dokumentation

Enligt åklagaren har Anders Forsberg under sin tid som partiets kassör på lokal nivå fört över stora belopp från Sverigedemokraternas distriktskassa i Skaraborg om 1,1 miljoner kronor. Enligt Forsberg har han lånat pengar ur partikassan för att fylla tillfälliga hål i det egna bolagets kassa, men med avsikt att betala tillbaka dessa.

Återbetalningar har också skett.

 

LÄS MER: Hör SD-toppen smäda kvinnorna i inspelning 

 

Så sent som i förra veckan inkom åklagaren med nya delar av åtalet, då det framkommit att de olovliga överföringarna också gäller lokalavdelningen i Skara. 

Enligt åklagaren har Anders Forsberg vilselett partiets egna revisorer och missbrukat sin ställning:

"Brotten, såvitt gäller förskingring och trolöshet mot huvudman, är grova med hänsyn till att Forsberg missbrukat en förtroendefull ställning, att han begagnat sig av vilseledande bokföring, att gärningarna avsett betydande värde, och att de utövats systematiskt över tid", skriver åklagaren i sin stämningsansökan

– Sett i efterhand så var detta otroligt dumt, säger Anders Forsberg (SD).

Han medger de faktiska omständigheterna men nekar till att ha begått något brottsligt. I vart fall tycker han inte att det han gjort kan få honom fälld för någon av de grövre åtalspunkterna.

I och med att Anders Forsberg nu också lämnar sina kommunala uppdrag i Skara, där han var partiets gruppledare, förlorar partiet sin vågmästarroll i kommunen.

Kommer konsulteras av partiet

- Anders har låtit sitt omdöme brista på ett sätt vi ser mycket allvarligt på. Vi är överens om att det inte längre är möjligt för honom att fortsätta verka som politiker, säger Mattias Karlsson enligt pressmeddelandet.

I ett SMS till GT skriver Mattias Karlsson att beskedet om Anders Forsbergs avgång är resultatet av en längre tids diskussioner som lett fram till en gemensam överenskommelse:

"Detta har varit en stor och komplicerad process både när det gäller att få grepp om de juridiska aspekterna av frågan och beträffande den rent privata mänskliga aspekten för Anders vidkommande. Vi har fört forlöpande diskussioner och först nu kommit till en gemensam överenskommelse"

Gruppledaren Mattias Karlsson skriver också om Anders Forsberg att han "på ett allvarligt sätt har brustit i sitt omdöme".

Vi söker Anders Forsberg.