Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SD-ledarens mejl avslöjar extremismen

I maj 2008 länkar han till en Youtubefilm i ett mejl till en bekant. Filmen visar tyska soldater under andra världskriget till tonerna av marschsången "O, du schöner Westerwald". Ehns kommentar: "En härlig soldatfilm!".
I maj 2010 rekommenderar han också läsning av en artikel på nazistiska Svenska motståndsrörelsens sajt Patriot.nu.
Några månader efter valet 2010 knyter han kontakt med en framträdande bloggare på sajten Motpol.nu: "Jag fortsätter att följa din blogg med intresse", skriver Ehn.
I februari 2009 skriver han till en vän om att Nationaldemokraternas tidning Nationell idag "är en tidning av hög kvalitet som snart blir veckotidning. Jag kan rekommendera en prenumeration."
I juli 2009 mejlar en man en bild på en stor nazistflagga till Ehn och skriver "så ska du få en bild av min sommarflagga, som hänger i salongen". Ehn svarar om nazistflaggan: "jag gillar ju även mina ämnen tex historia. Det ser jag att du också gör! Den översta flaggan är ju Tysklands gamla eller hur :P"

Sverigedemokraterna sparkar ut tolv medlemmar - däribland partiets starke man i Göteborg Patrik Ehn.

Partitoppen har under lång tid lagt upp en strategi för att bli av med honom vilket nu riskerar att skapa splittring i partiet.

GT/Expressen kan också avslöja tidigare okända interna dokument om Ehns högerextrema kopplingar.

- Han har visat tydliga tendenser att han fortfarande har kontakter med extremistiska partier som NPD i Tyskland, säger SD:s partisekreterare Björn Söder.

Var Medlem i naziparti under 80-talet

Patrik Ehn, 46, var under åren 1985-88 medlem i nazistiska Nordiska rikspartiet för att mot slutet av 80-talet gå med i nybildade Sverigedemokraterna.

I slutet av 90-talet gick han med i Centerpartiet men 2002 lämnade han partiet efter att hans kopplingar till brittiska Third Way uppmärksammats.

2004 gick Ehn med i Sverigedemokraterna igen.

I december 2010 avslöjade Expressen att Ehn under flera år haft kontakt med personer inom det tyska högerextrema partiet NPD. Hans kontaktperson var svensktysken Per Lennart Aae. I ett mejl till Aae ondgjorde sig Ehn över att Sverigedemokraterna tar avstånd från utomparlamentariska "fria grupper" för att inte förknippas med gatuvåld. Detta såg Ehn som ett "stort problem". Trots NPD-kontakterna fick han då stanna kvar i SD.

Efter ett extrainsatt partistyrelsemöte på SD:s kansli i riksdagen skickade partiet i går ut pressmeddelandet om att Patrik Ehn och elva andra sverigedemokrater uteslutits. Ehn, som är gruppledare för SD i Göteborg, utesluts för att han "inte på ett trovärdigt sätt lämnat extremismen bakom sig".

Men Ehns extremismkopplingar är ingen nyhet för partiet. Hans historik i nazistiska Nordiska rikspartiet under 80-talet är väl känd. Hösten 2010 avslöjade också GT/Expressen att Ehn under många år haft kontakt med det tyska högerextrema partiet NPD.

Maktfaktor inför valet

För partitoppen har det varit viktigt att få bort Ehn av flera skäl:

Han anses tillhöra den så kallade bunkerfalangen som företräder en mer nationalistiskt inriktad ideologi. Falangsprickan i partiet riskerar nu att fördjupas efter att Ehn fått stöd av bland andra förre partiledaren Mikael Jansson.

Hans plats i partiets valberedning har gjort honom till en maktfaktor när det gäller vem som ska hamna på de viktiga listorna inför framför allt riksdags- och EU-valen nästa år.

Den sistnämnda punkten har gjort att det blivit viktigt att sparka ut Ehn nu eftersom partiet under våren går in i en intensiv fas med att vaska fram kandidater till listorna. Partiföreträdare har därför under en tid arbetat med att få ihop en anklagelseakt mot honom.

Förutom de ovan nämnda kopplingarna har partiet också bland annat framfört att Ehn lyft fram Hitlers favoritkonstnär. Han ska också ha tipsat om högernationalistiska sajter och bloggar.

Länkar till nazistsidor

Ehn har både i medier och internt hävdat att han inte avviker ideologiskt från partilinjen.

Men Expressen kan nu avslöja nya interna mejl som visar att Ehn bland annat länkat till en Youtubefilm med tysk marschmusik till bilder av soldater från andra världskriget. I andra mejl rekommenderar han Nationaldemokraternas tidning, länkar till en nazistisk sajt och knyter kontakter med högernationalistiska bloggare.

När en man mejlar en bild på en stor nazistflagga och skriver "så ska du få en bild av min sommarflagga, som hänger i salongen" svarar Ehn: "jag gillar ju även mina ämnen tex historia. Det ser jag att du också gör! Den översta flaggan är ju Tysklands gamla eller hur :P".

Ehn: "Jag är överraskad"

GT/Expressen har förgäves sökt Patrik Ehn. Till TT säger han:

- Jag är överraskad över att partiet tog ett så oklokt och ogrundat beslut. Många av de anklagelser som har förts fram mot mig är ogrundade, och det vet partisekreteraren också att de är.

Förutom Ehn uppges också Daniel Rondslätt, Ehns högra hand i SD Göteborg, ha uteslutits vid gårdagens partistyrelsemöte.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!