Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-ledamoten lämnar partiet efter avslöjande

Nenne Dosic om fotbollsspelaren: ”Ser ut som något jag bajsade ut i morse”
Nenne Dosic liknade en fotbollstalang från Elfenbenskusten med avföring. Nu lämnar han partiet.
Foto: Sverigedemokraterna Varberg
Dosic lämnar nu partiet.
Foto: Jeppe Gustafsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledamoten Nenne Dosic, 45, i Varberg lämnar partiet efter att det avslöjats att han jämfört en fotbollsspelare från Elfenbenskusten med avföring.

Hans parti meddelar att Dosic, på årsmötet på torsdag, inte längre kommer att vara valbar för några uppdrag.

– Det är helt oacceptabelt. Han har lämnat partiet och är inte medlem längre, säger Stig Berntsson, ordförande för SD i Varberg.

Efter en intervju med en 18-årig lovande fotbollstalang från Elfenbenskusten som publicerades i lördags, skickade SD-ledamoten Nenne Dosic ett mejl till GT:s reporter med en kommentar.

Där skrev Dosic: ”Han påminner om det som jag bajsade ut i morse när jag satt på toaletten”.

– Det var bara en kommentar som jag hade. Jag tycker det. Jag tycker att han påminner om det som jag bajsade ut på toaletten. Till exempel exakt samma färg. Jag kommer att stå för detta. Jag får ha mina åsikter, svarade Nenne Dosic på en fråga om varför han skrev på det sättet.

På tisdagen meddelar Sverigedemokraterna i Varberg att Dosic, som varit ledamot i valberedningen, lämnar partiet. 

På torsdag håller SD i Varberg årsmöte.

”Kan inte bli så mycket värre”

– Han var uppsatt som valbar kandidat men ströks direkt som kandidat för nästa valberedning, säger Stig Berntsson, ordförande för SD i Varberg.

– Det han uttryckt är helt oacceptabelt och inget vi står bakom på något sätt. Det är fel åt alla håll, det kan inte bli så mycket värre. Vi är väldigt måna om att inte ha något sådant i partiet, fortsätter han.

Stig Berntsson konstaterar att Nenne Dosic inte längre är medlem:

– Vår medlemsansvarige har pratat med honom. Han har insett sitt misstag och vi kom överens om att han lämnar partiet. Hade han vidhållit att han hade för avsikt att stanna kvar hade det troligen lett till uteslutning. 

Skickat hundratals mejl

Nenne Dosic har i flera år, i stor omfattning, kommenterat artiklar och uttryckt liknande åsikter som i fallet med fotbollsspelaren.

Han har skickat hundratals mejl till en rad journalister. 

Flera gånger har han gjort jämförelser med hudfärg och avföring. Han har också uttryckt sig kraftigt nedsättande om homosexuella.

– Det är lite förvånande. Vi har inte sett några sådana tendenser hos honom, säger Stig Berntsson.

SD:s partisekreterare Richard Jomshof kommenterade fallet med Nenne Dosic i samband med en pressträff om regeringsfrågan på tisdagen:

– Jag vill påstå att det där sällan händer och det är klart att vi tar det på största allvar. Om någon uttrycker sig på det sättet och visar prov på någon sorts ideologisk avvikelse, det är klart att den åker ut med huvudet före. Det har vi varit väldigt tydliga med.


Rickhard Jomshof (SD): ”Det klart de åker ut med huvudet före”

Nenne Dosic, ledamot i valberedningen för SD i Varberg, kommenterade en intervju med en fotbollsspelare från Elfenbenskusten – genom att jämföra honom med avföring. Här kommenterar Rickhard Jomshof händelsen.