Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SD-politikern delade antisemitiskt innehåll

Agneta Kjaerbeck sitter i kommunfullmäktige i Göteborg för Sverigedemokraterna sedan 2018. Två år tidigare valdes hon in i partiets distriktsstyrelse.Foto: PRESSBILD
Partiet kommer att ”ha en dialog” med Agneta Kjaerbeck efter det som kommit fram i Expos granskning.Foto: SVEN LINDWALL

Agneta Kjaerbeck, ledamot för SD i kommunfullmäktige i Göteborg, har under flera år delat högerextremt material i sociala medier, rapporterar tidningen Expo som granskat politikerns inlägg.

Bland annat hyllade hon en film med antisemitiskt innehåll från rasideologiska podden Motgift. 

– Jag har gjort misstag och delat saker jag inte förstått var källan kom ifrån. Jag beklagar det. Jag är ingen rasist, säger Agneta Kjaerbeck.

Agneta Kjaerbeck är ett av Sverigedemokraternas framträdande namn i Göteborg. Hon sitter i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse, är ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i stadsdelsnämnden Örgryte/Härlanda.

Den antirasistiska tidskriften Expo har gått igenom inlägg som Agneta Kjaerbeck gjort i sociala medier under en rad år och funnit att politikern regelbundet spridit material från högerextrema källor och hyllat kända högerextremister.

– Jag har inte haft några onda intentioner. Jag har varit gift med en invandrad man i 22 år. Att jag skulle hålla mig med rasism är helt galet. Jag har delat saker där jag inte riktigt haft koll på källan förr om åren. Jag tycker det här är låg journalistik, säger Agneta Kjaerbeck om Expos granskning, till GT.

”Visste inte vad det var”

Expos granskning visar att Kjaerbeck delade en länk från rasideologiska podden Motgift 2015 med ett videoklipp med antisemitiskt innehåll. I filmen syns en bild på en klassisk antisemitisk karikatyr på en judisk man. Detta var ett drygt halvår innan hon valdes in i distriktsstyrelsen för SD i Göteborg.

– Det här med Motgift, jag visste inte ens vad det var för sida. Det var en nidlåt om Jan Helin. Jag har inte uppmärksammat att det fanns en text där om en rabbin. Jag har inte alls reagerat på det, och inte heller reagerat på att bilden i filmen skulle se ut som en rabbin, säger Agneta Kjaerbeck.

Tidningen Expo konstaterar att det handlar om flera inlägg under en tidsperiod från 2014 till 2019 där Agneta Kjaerbeck delar länkar från bland annat högerextrema tidningen Nya Tider som har koppling till den nazistiska organisationen NMR, Nordiska motståndsrörelsen.

Delade inlägg av nazist

Hon har också delat inlägg av nazisten Björn Björkqvist, tidigare aktiv i nazistiska Svenskarnas Parti, uppger Expo. Kjaerbeck har även hyllat en högerextrem opinionsbildare som enligt tidningen givit öppet stöd till Nordiska motståndsrörelsen och spridit grov antisemitism och nazistpropaganda. Honom har hon kallat för sin vän.

Själv säger Agneta Kjaerbeck att hon tar avstånd från all rasism och nazism.

– Jag har delat saker där jag inte riktigt haft koll på källan förr om åren. Och dra det till paralleller att jag skulle ha med rasism och nazism att göra... jag blir självklart jätteledsen. Det här är ingenting jag står för. Både rasism och nazism är groteskt tänkande, säger hon.

Men du har delat inlägg med personer som har kopplingar till nazism.

– Hade jag vetat något sådant hade jag inte gjort det. Jag har inget samröre med de här personerna. De (läs Expo) letar desperat efter saker för att smutskasta mig.

”Vet att man har ögonen på sig”

– Man sitter och tittar i ett flöde och så läser man något som en vän delat och så delar man vidare, och så går det ganska snabbt. I dag gör man inte på det sättet. För jag vet ju att man har ögonen på sig. Nu är jag mycket mer uppmärksam.

Pernilla Börjesson, distriktsordförande för SD i Göteborg, säger att partiet kommer att ”ha en dialog” med Agneta Kjaerbeck efter det som kommit fram i Expos granskning.

– Är man politiker och förtroendevald har man ansvar över det man delar i sociala medier och det är viktigt att vara källkritisk. Vi kommer inte att misstro det hon säger, att hon inte varit källkritisk vilket är det som är problematiken. Hon är inte nazist eller rasist på något sätt. Det är bara det att hon inte varit noga med sin källkritik. Hon måste bli bättre på det.