Göteborgspolitikerns miss – ”flyttade” till Bromma

Den 20 december stod Karl Robbjens, SD, i talarstolen i Göteborgs kommunfullmäktige. Tre dagar tidigare hade han folkbokfört sig i Stockholm.
Foto: Göteborgs stad
Den 20 december stod Karl Robbjens, SD, i talarstolen i Göteborgs kommunfullmäktige. Tre dagar tidigare hade han folkbokfört sig i Stockholm.
Foto: Göteborgs stad
Sverigedemokraternas kommunfullmäktigeledamot Karl Robbjens, SD, folkbokförde sig i december i Stockholm. Nu kan hans uppdrag i Göteborg vara hotat.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Sverigedemokraterna riskerar förlora en av partiets kommunpolitiker i Göteborg.

Det är Länsstyrelsen som i en kontroll upptäckt att fullmäktigeledamoten och ersättaren i Angereds stadsdelsnämnd Karl Robbjens, SD, folkbokfört sig i Stockholmsförorten Bromma.

Men politikern själv uppger nu att det rör sig ett misstag. 

– Jag har förväxlat eftersändning av post för ett av mina företag med folkbokföring, säger Karl Robbjens.

Karl Robbjens valdes i höstas in i kommunfullmäktige i Göteborg för Sverigedemokraterna.

På valdagen var han också folkbokförd i Göteborg, något som är ett måste för att kunna väljas till uppdraget.

Men sedan i mitten av december är han registrerad som utflyttad från Göteborg – till Stockholmsförorten Bromma.

"En rutinsak"

Det gör att hans plats i kommunfullmäktige nu ifrågasätts. 

– Personen har flyttat från kommunen och då informerar vi kommunen. Det är en rutinsak. För att vara valbar som fullmäktigeledamot ska du ha rösträtt som vem som helst men också vara bosatt i kommunen, säger David Forsberg, valhandläggare på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

För att vara valbar ska kommunfullmäktigeledamöterna vara skrivna i kommunen.
Foto: HENRIK JANSSON

Huvudregel: Du ska bo i kommunen

Han berättar att huvudregeln är att en förtroendevald kommunpolitiker ska vara folkbokförd i kommunen också efter personen valts, men det finns möjligheter till undantag.

Men något sådant fall har inte David Forsberg varit med om under sin tid som valhandläggare. I brevet till Göteborgs kommun inleder han med en hänvisning till kommunallagen:

"Om en förtroendevald upphör att vara valbar, upphör också uppdraget genast."

– I kommunallagen står det att det är kommunfullmäktige som får besluta och finns det särskilda skäl för att han ska vara kvar, kan de besluta om det. 

Det vanligaste är att en person själv lämnar sitt uppdrag då denna lämnar kommunen. Och att partiet också är införstått med det.

Jörgen Fogelklou.
Foto: SVEN LINDWALL

Fogelklou: "Lite matt"

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Jörgen Fogelklou beskriver sig som "matt" inför uppgifterna att partikollegan folkbokförts utanför kommunen och därmed i formell mening flyttat.

För det är nämligen inte första gången den lokala partikollegan skriver sig i Bromma. 

– Nu blir jag lite matt. Innan valet var han skriven där uppe. Då sa jag till honom att "det kan du inte göra, för då är du inte valbar här". Då ändrade han tillbaka det snabbt, säger Jörgen Fogelklou och uppger att han inte kände till vare sig flytten eller att Länsstyrelsen larmat kommunen.

– Det här är helt nya uppgifter för mig. Jag hade ingen aning om detta. Vi kommer naturligtvis gå till botten med detta.

Den 20 december stod Karl Robbjens, SD, i talarstolen i Göteborgs kommunfullmäktige. Tre dagar tidigare hade han blivit folkbokförd i Stockholm.
Foto: Göteborgs stad

Karl Robbjens säger att allt handlar om misstag från hans sida. 

Han uppger att han ska ha råkat blanda ihop två avdelningar på Skatteverkets hemsida: Den om flyttanmälan av privatperson med en avdelning som, enligt honom, används för eftersändning av post för det egna bolaget. 

"Flyttade" sig själv

Tanken var, enligt honom själv, att göra så att bolagets post skulle gå från hans dåvarande adress i Göteborg till en adress i Bromma. I stället "flyttade" han sig själv.

– Jag har faktiskt förväxlat eftersändning av post med folkbokföring, säger Karl Robbjens och ber under torsdagsförmiddagen att få skicka en bild till redaktionen där det blir tydligt hur enkelt det är att göra den förväxlingen. 

En sådan bild hade på fredagen ännu inte tillsänts redaktionen 

Robbjens uppger samtidigt att han visserligen flyttade vid samma datum, men till en annan adress i Göteborg.

Konfronterad med uppgiften att någon sådan flyttanmälan inte finns registrerad hos Skatteverket, säger Karl Robbjens att något måste gått fel:

– Jag trodde att det var gjort för längesedan. Det har skett något fel med signeringen eller vad det är, säger Karl Robbjens.

Han vill inte kommentera Jörgen Fogelklous uppgift om att de redan förra året hade en diskussion om folkbokföring och att han då uppmanats att göra en adressändring – från en adress i just Bromma – för att möjliggöra att han skulle bli valbar. 

Skatteverket handlägger

Han vill inte heller kommentera varför eftersändningen av hans bolags post skulle gå till en adress i Bromma och inte hem till honom själv.

– Var posten för mina företag går, jag ser inte hur det är kopplat till kommunfullmäktige eller är av intresse för läsarna eller för dig, säger Karl Robbjens och uppger att han nu kontaktat Skatteverket för att få till en ändring.

– Skatteverket kollar på om de helt kan ta bort ändringen, det kommer vara en handläggningstid på tio dagar två veckor, säger Karl Robbjens.

Till dess står Länsstyrelsens bedömning fast. 

Det slutgiltiga beslutet om Robbjens valbarhet och möjligheter att vara kvar fattas av kommunfullmäktige.

Förutom uppdraget som ledamot av kommunfullmäktige är Karl Robbjens också invald i Angereds stadsdelsnämnd som ersättare. Han är också ersättare i Göteborgsregionens kommunalförbund liksom i Räddningstjänsten i Storgöteborg.