Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD:s besked: Friar Jörgen Fogelklou

Foto: SVEN LINDWALL

Sverigedemokraternas kommunalråd och gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou får stanna kvar i partiet.

Beslutet kommer efter en intern utredning om anklagelser om grova rasistkommentarer på internet.

”Även om det finns starka indicier som kopplar Fogelklou till kontot har vi inte kunnat styrka att inläggen faktiskt är hans. Mot bakgrund av detta har partiets medlemsutskott lagt ner utredningen. Ärendet är därmed att betrakta som avslutat”, säger partiets pressekreterare Christian Krappedal i en skriftlig kommentar till TT.

Utredningen inleddes efter att Aftonbladet granskat Fogelklou och hans påstådda koppling till kontot ”afghan” på Flashback, ett konto som under 2010 och 2011 spred mycket grov antisemitism och rasism.

”Egna utredningsarbete”

Tidningen har bland annat skrivit att den kopplat en mejladress till Fogelklou. Man har också tagit hjälp av säkerhetsexperter, som menar att det är osannolikt att någon annan än SD-kommunalrådet ligger bakom inläggen.

Beslutet att lägga ner utredningen togs av Sverigedemokraternas partistyrelse på måndagen, efter att partiets medlemsutskott presenterat sin egna utredning.

”Partiet har tagit ärendet på mycket stort allvar. Utöver vårt egna utredningsarbete har vi även låtit en extern part granska ärendet. Säkerhetsbolaget, som är ett av Nordens största, har bedömt att det inte går att hitta några kompletterande uppgifter som förändrar utgångsläget”, skriver Christian Krappedal.

Förnekat 

Jörgen Fogelklou har ända sedan uppgifterna dök upp första gången förnekat att det är han som startat kontot och skrivit inläggen.

”Det är välkommet men också väntat att partiet landat i samma slutsats som tidigare. Det är inte jag som skrivit inläggen och jag har varit medgörlig och transparent under hela processen för att det ska bli tydligt. Förhoppningsvis kan vi nu lägga detta till handlingarna och fokusera på det politiska arbetet istället”, skriver han.

SD kommer enligt partiets pressavdelning inte att ge några intervjuer om beslutet.


Från arkivet: