Mirko Rudman visar upp en bild på sin avlidne bror Janko Rudman tillsammans med broders nära vän - Arnold Schwarzenegger. För att hedra sin bror har han satt upp alla priser, pokaler, affischer och annat i vardagsrummet hemma i Kortedala. Foto: Jan Wiriden
Mirko Rudman visar upp en bild på sin avlidne bror Janko Rudman tillsammans med broders nära vän - Arnold Schwarzenegger. För att hedra sin bror har han satt upp alla priser, pokaler, affischer och annat i vardagsrummet hemma i Kortedala. Foto: Jan Wiriden

Schwarzenegger sörjer vän i Göteborg

Publicerad

GÖTEBORG/KORTEDALA. Han var bäste vän med Arnold Schwarzenegger och en av världens främsta muskelbyggare.

Men ändå närmast en doldis i hemstaden Göteborg.

Janko Rudman, 73, avled den 9 september.

- Vi tror och hoppas att Arnold kommer till begravningen, säger brodern Mirko Rudman.

1972 korades Arnold Schwarzenegger till Mr Universum. Tvåa kom göteborgaren Janko Rudman.

- Jag tror aldrig att Janko lyckades slå Arnold. Men privat var de bästa vänner, umgicks och gick i kyrkan tillsammans under Jankos år i Kalifornien, berättar hans bror Mirko Rudman, 64.

Många priser

För att hedra sin bror har han satt upp alla priser, pokaler, affischer och annat i vardagsrummet hemma i Kortedala.

- Han har vunnit otroligt många tävlingar i bodybuilding. Mr Europa blev han fem gånger, Mr Scandinavia vann han också många gånger och han kom som bäst tvåa i Mr Universe. Och så blev han världsmästare 1980, berättar Mirko stolt.

Blev ett världsnamn

Janko Rudman kom till Sverige från forna Jugoslavien, Kroatien, på 60-talet. Han fick anställning på SKF i Gamlestaden.

I många år hade Janko också ett eget gym i Kortedala. Åtskilliga unga grabbar i Kortedala har tränats av den legendariske muskelbyggaren.

Han tävlade också i bänkpress och tyngdlyftning där han som mest klarade 260 kilo. Men det var som muskelbyggare han blev ett världsnamn. Under tio år bodde han halva året i Kalifornien, halva året i Kortedala. Och han umgicks med många celebriteter som Anna Nicole Smith, Mike Tyson och Arnold Schwarzenegger.

- Han träffade de flesta i branschen. Många ville synas på bild tillsammans med honom - roliga bilder där de flesta ser små ut vid sidan av muskelberget Janko.

I filmen "Pumping Iron" som blev något av Arnold Schwarzeneggers internationella genombrott som kändis medverkade även Janko.

- Även om de var konkurrenter på tävlingarna var de bästa vänner privat. Janko var alltid välkommen hem till Arnold. De fortsatte att umgås även efter att båda slutat tävla. De hade mycket kontakt.

Många kondoleanser

Själv hade Janko ingen familj och fick aldrig några barn.

- Det hann han aldrig med. Muskelbyggandet tog väl för mycket tid. Men han hade många vänner.

För några år sedan genomgick Janko Rudman en höftoperation som han aldrig återhämtade sig ifrån. Han avled den 9 september 73 år gammal.

- Vi har fått kondoleanser från Afrika, Bagdad, Chicago, Sydamerika och andra ställen runtomkring i världen. Jag misstänker att det kommer flera prominenta gäster på begravningen nästa vecka. Och vi har fått en hälsning från Kalifornien att Arnold kanske kommer, säger Mirko Rudman.

Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER