Tre nyanlända Linderödsgrisar börjar finna sig tillrätta i sin hage i Mariebergsskogen. – Det är jättefina kultingar, säger Pia Karlsson, djurparksansvarig. Foto: Pia KarlssonTre nyanlända Linderödsgrisar börjar finna sig tillrätta i sin hage i Mariebergsskogen. – Det är jättefina kultingar, säger Pia Karlsson, djurparksansvarig. Foto: Pia Karlsson
Tre nyanlända Linderödsgrisar börjar finna sig tillrätta i sin hage i Mariebergsskogen. – Det är jättefina kultingar, säger Pia Karlsson, djurparksansvarig. Foto: Pia Karlsson
Pia Karlsson är glad över nytillskotten och snart får allmänheten träffa Kikki, Bettan och Lotta. – På måndag kommer de ut i den stora hagen, säger hon. Foto: PrivatPia Karlsson är glad över nytillskotten och snart får allmänheten träffa Kikki, Bettan och Lotta. – På måndag kommer de ut i den stora hagen, säger hon. Foto: Privat
Pia Karlsson är glad över nytillskotten och snart får allmänheten träffa Kikki, Bettan och Lotta. – På måndag kommer de ut i den stora hagen, säger hon. Foto: Privat
Originalgänget... Foto: Henrik HanssonOriginalgänget... Foto: Henrik Hansson
Originalgänget... Foto: Henrik Hansson
...och den nya schlagertrion. Foto: Pia Karlsson...och den nya schlagertrion. Foto: Pia Karlsson
...och den nya schlagertrion. Foto: Pia Karlsson

Schlagerkultingarna först ut i babyboomen

Publicerad

KARLSTAD. I vår kommer en babyboom träffa Mariebergsskogen.

Först ut? Tre schlagergrisar.

– De fick heta Kikki, Bettan och Lotta, säger Pia Karlsson, djurparksansvarig.

Tre tolv veckor gamla griskultingar kommer snart träffa sina första besökare i Mariebergsskogen. Under tisdagen kom de till parken, skriver Värmlands Folkblad. Och dopet har redan stått.

En livlig debatt om djurens namn bröt ut när de anlände till djurparken.

– Det var någon som kläckte det att det är Melodifestival nu! Så vi ville ha lite sånt tema i Lillskogen, så de fick heta Kikki, Bettan och Lotta, säger Pia Karlsson som är ansvarig för djurparken.

Lotta Engberg: Kommer ha roligt ihop

Och Lotta Engberg, som utgjorde en tredjedel av schlagertrion tillsammans med Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen, tycker att grisarna ska vara nöjda med sina namn.

– De kultingarna kommer ha det väldigt roligt ihop, säger hon.

Men kanske är historien inte helt positiv för orginalgängets karriär.

– Det finns absolut en risk att de blir större än oss på sikt, säger Lotta Engberg.

Kikki, Bettan och Lotta är startskottet för en babyboom i Mariebergsskogen. Under våren kommer ännu fler söta ungar dyka upp.

Det blir kaninungar, killingar och lammungar.

– Och redan vid påsk så kommer det kycklingar som kläcks! Riktiga påskkycklingar, säger Pia Karlsson.

Lotta lovar att hälsa på i Mariebergsskogen

Men grisarna är trots allt parkens allra mest populära djur. De lockar mycket barn, men även vuxna och turister.

– Till och med en sovande gris är väldigt mysig att titta på. Getterna är också väldigt populära, de klättrar och hoppar och är roliga att se på, säger Pia Karlsson.

Just de här grisarna får allmänheten vänta lite med att hälsa på.

– De måste vänja sig lite vid att bo här. Men på måndag kommer vi nog släppa ut grisarna i den stora hagen, så det kan man skriva upp i kalendern, säger Pia Karlsson.

Och grisarna blir lovade minst en besökare redan nu.

– Jag kommer komma dit och hälsa på, säger Lotta Engberg.

Galten kan bli Lasse Berghagen

Schlagergrisarna är Linderödssvin. Det är en art som ligger under svenskt bevarandeansvar. Det är också därför som Mariebergsskogen valt att köpa in just de här grisarna.

Men Pia Karlsson påpekar också att det är jättefina kultingar som kommit till parken.

– Kikki, Bettan och Lotta kommer vara kvar här. De ska förhoppningsvis bli dräktiga till vintern och då får vi en ännu större flock här till nästa vår, säger hon.

Om trion ska kunna få barn behövs förstås en hangris, en galt, komma till parken. Vad den ska heta? Det funderar djurskötarna i Mariebergsskogen på redan nu.

Schlagertemat kommer i varje fall vara intakt.

– Det var någon som föreslog Lasse Berghagen... de bor ju i en hage där det finns ett litet berg, säger Pia Karlsson.

Dennis Jörnmark Callstam
Dennis Jörnmark Callstam

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER