Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Scandinavium får Göteborg att blomstra

Volontärer hjälper till att köra ut blommorna på arenorna. Här är det Kenneth Bengtsson som drar vagnen. Foto: Anders Ylander
Sofia Lindell och Veronica Svensson visar upp vinstbuketter i Gothenburg Horse Shows färger. Foto: Anders Ylander
Svensk Växtmiljös personal får binda ungefär 100 vinstbuketter under veckans gång. Foto: Anders Ylander
Sofia Lindell och Veronica Svensson bär på krukväxter som ska ut på arenan. Foto: Anders Ylander
Runt hindren står blommor i sponsorernas färger. Foto: Anders Ylander

GÖTEBORG. I Scandinavium finns det 12 000 åskådarplatser – det är bara en bråkdel i jämförelse med antalet blommor i arenan under Gothenburg Horse Show.

– Vi har ställt i ordning 30 000 snittblommor, 2 500 krukor och 550 kilo mossa, säger Charlotte Wennerlund, vice vd på Svensk Växtmiljö.

Blommor under Gothenburg Horse Show

Över 1 100 liljor

Nästan 4 000 nejlikor

550 kilo mossa

30 000 snittblommor

2 500 krukor

Årets vinstbuketter går i Gothenburg Horse Shows färger - rött, vitt och blått.

I onsdags började årets upplaga av Gothenburg Horse Show, hästtävlingen som för 38:e året arrangeras i Göteborg. Men det är inte bara hästar, funktionärer, ryttare och publik som ska ta sig till Scandinavium. Blommorna på platsen har en stor betydelse för tävlingen.

– Blommor till arenan, vip-lounger, shuttleservice, office managers och tävlingsledare ska vi anordna samt smyckning vid entréer, säger Charlotte Wennerlund.

Hon är Svensk Växtmiljös projektledare för Gothenburg Horse Show och det här är andra året som de står för blomsterarrangemangen under tävlingen.

Vår som årets tema

För att bestämma temat för årets blomsterarrangemang har företaget tittat på vad som är modernt just nu. Utifrån det valde de årstiden vår som årets tema.

– Milda pasteller, koppar och naturmaterial kändes inne och rätt. Ute på banan styrs dock blommornas färger av vilka sponsorer ryttarna har, säger Charlotte Wennerlund.

Leverans från Holland

Åtta personer ur personalen på Svensk Växtmiljö, en praktikant samt 13 elever från Munkerödsgymnasiets floristprogram påbörjade arbetet med att få allting på plats redan i lördags. De har arbetat från morgon till kväll i fem dagar innan tävlingen startar.

– Det kom en lastbil från vår leverantör i Holland, med containrar fulla av snittblommor och krukväxter. Och det gäller att handla snabbt och ställa blommorna i kyla så att de inte förstörs. Vi har fått bygga upp en provisorisk kyl så att de ska hålla sig hela veckan, det är inte lätt att styra naturens lag, säger Charlotte Wennerlund.

Personal på plats

Sofia Lindell och Veronica Svensson från Svensk Växtmiljö var under torsdagen på plats i Scandinavium. De arbetar under årets tävling med nästan 4 000 nejlikor och närmare 1 100 liljor i blomsterarrangemangen.

– Det går åt lika många blommor till att laga uppsättningarna som till att skapa arrangemangen, säger Sofia Lindell.

I deras arbetsuppgifter under veckan ingår det att bland annat se till så att blommorna ser fina ut och binda vinstbuketter till ryttarna.

– Vi kommer att göra ungefär 100 vinstbuketter under veckan, så snart kan vi göra dem i sömnen, säger Veronica Svensson och skrattar.