Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saudiarabien betalar för moské på Hisingen

VID FOTEN AV BERGET. Moskén kommer att byggas vid foten av Ramberget.Foto: Linden Larseric
Efter många års väntan verkar nu moskén på Hisingen i Göteborg kunna byggas.
Länge har det saknas en finansiär.
Men nu ställer Saudiarabien upp och betalar för moskébygget.
Sveriges muslimska stiftelse i Göteborg har länge drivit kampen för att få en moské på Hisingen i Göteborg. Bygglov fick stiftelsen för över 15 år sedan, men det har saknats pengar. Nu kliver dock saudiarabiska finansdepartementet in som finansiär.
- Vi vill att muslimerna ska få en officiell plats att utöva sina religiösa handlingar på i Göteborg. Vi vill inte att de ska vara på undanskymda platser, säger Saleh al-Rechadi, direktör på saudiska finansdepartementet, till Ekot.
Bachar Gahnoum på Sveriges muslimska stiftelse är mycket glad att moskébygget äntligen blir av.
- Vi tycker det är bra att vi kan komma i gång med projektet, säger han till GT.se.

Beräknas kosta 40 miljoner

Bygget av moskén på Hisingen beräknas kosta runt 40 miljoner kronor. Moskén ska ligga på Ramberget och hysa drygt 1 000 personer.
- Jag tror att det kommer att bli en mötesplats för kulturell dialog. Muslimer kommer att besöka moskén för att be, och icke-muslimer kommer för dialog, säger Bachar Gahnoum.
- Det kommer att bli en offentlig anrättning dit bland annat myndigheter, politiker och skolklasser kan vända sig för att få information om islam.
Enligt Ekot blir moskéen på Hisingen den första i Sverige som helt och hållet finansieras av en annan stat. Men flera andra moskéer runtom i Sverige är byggda med saudiarabiska pengar, bland annat moskén i Malmö.