Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Satte i halsen – Filip räddade livet på lärare

Filip Lindgren, elev
Foto: Privat
Läraren Sigvard Nielsen.
Foto: Privat

Det kunde ha gått riktigt illa för läraren Sigvard Nielsen som fick en äppelbit i halsen om inte eleven Filip Lindgren hade dykt upp.

Det var mellan liv eller död.

– Klasskompisarna sa att Sigge var helt blå i ansiktet och höll på att dö. Jag blev chockad och var inte alls beredd på vad jag skulle se, säger Filip.

Sigvard Nielsen, 65, jobbar som lärare på Särlaskolan i Borås. Under gårdagens sista lektion hände dock en väldigt oväntad och skrämmande grej, något som BT var först med att uppmärksamma.

– Jag åt ett äpple på lektionen och det satte sig i halsen. Jag fick ingen luft och smög undan på toa för att dricka vatten för jag tänkte att det skulle bli bättre, säger Sigvard.

Men att dricka vatten hjälpte inte. Äppelbiten lossnade inte.

– Jag började må illa och blev helt tom i huvudet. Jag fick fatt i en kollega som jobbar i rummet jämte mig för att hon skulle hjälpa mig.

Inte tillräckligt stark

Kollega som skulle utföra Heimlichmannövern på Sigvard var dock inte tillräckligt stark för att biten skulle lossna och Sigvard började få panik.

– Det rörde sig om några minuter och jag funderade på hur länge man orkar hålla andan. Det kändes som att huvudet skulle explodera och ögonen stod ut.

Samtidigt satt 15-årige Filip Lindgren i slöjdsalen när han fick höra vad som hände läraren.

– Det var klasskompisarna som sa att Sigge var helt blå i ansiktet och höll på att dö. Jag blev chockad och var inte alls beredd på vad jag skulle se, säger Filip.

Kämpade för livet

Han rusade ut och fick se Sigvard kämpa för sitt liv.

– Jag sprang fram till honom och det var så naturligt att gripa in och göra det bästa. Jag visste egentligen inte hur man gjorde Heimlichmannövern för jag hade bara sett det på film.

Men trots det så greppade Filip tag om Sigvard och tryckte hårt fem-sex gånger. Han tog i allt han orkade.

– Han lyckades trycka till tillräckligt hårt ett par gånger och då flög äppelbiten ut, men jag kände ju att jag tuppade av. Man tror ju inte att det är sant, att något så oskyldigt som ett äpple kan ställa till det så, säger Sigvard.

Filip berättar att det först är i dag som han förstår att han räddade livet på sin lärare.

– Det känns väldigt speciellt, men det är också den konstigaste känslan jag har varit med om. Alla säger att jag är dagens hjälte, säger han.

Bearbetar händelsen

Sigvard har ännu inte bearbetat händelsen men är tacksam över att Filip befann sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt.

– I dag är jag helt öm i kroppen, han var ju stark den här pojken. Men det är ju bättre att ett revben bryts än att jag inte vaknar alls.  Filip var dagens hjälte och jag är evigt tacksam att han fanns i närheten.

– Vi har snackat ganska mycket om det som hände och han är jättetacksam. "Du gjorde precis som man ska göra" sa han till mig, berättar Filip.