Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sara tvingas operera bort sina bröst och äggstockar

Sara Adolfsson fick mardrömsbeskedet som 24-åring. Foto: PRIVAT
Saras insamlingssida på cancerfonden.se. Foto: Skärmavbild

24 år ung fick Sara Adolfsson mardrömsbeskedet att hon bär på en aggressiv genmutation. Sannolikheten att hon kommer att drabbas av cancer är mycket stor.

– Så stor att jag behöver operera bort mina bröst och äggstockar innan jag fyller 30, berättar Sara.

Efter det knäckande beskedet har hon rest sig och tar nu fajten mot den förhatliga och lynniga sjukdomen med en insamling i cancerfondens regi.

Det var i augusti hon fick veta.

– Min syster Martina och jag bestämde oss för att ta prover om vi löpte förhöjd risk att få cancer. Alla våra närmaste kvinnliga släktingar hade drabbats i unga år: min mamma, mina två mostrar och min mormor.

Mostrarna och mormor är borta. Cancern tog deras liv.

Mycket stor risk

Mamma Carina överlevde dock och är nu friskförklarad.

Men så kom då de där provsvaren i höstas. Martina fick positiva besked, Sara fick det inte.

Sara till vänster, systern Martina och mamma Carina. Bilden togs i Budapest när Carina led av cancer. Foto: PRIVAT

– Jag fick veta att jag hade genmutationen BRCA1. Det betyder att jag löper upp till 80 procents högre risk att få bröstcancer och upp till 60 procents högre risk att få cancer i äggstockarna.

– Det var tufft att få det beskedet som 24-åring. Jag blev knäckt och var sjukskriven under en tid i höstas.

Startat insamling

Konsekvensen av provsvaren var att hon behöver opererar bort sina bröst och sina äggstockar. Hon har i samråd med läkarna på Sahlgrenska bestämt att detta ska ske innan hon fyller 30 år.

Sara, uppväxt i Lerum men sedan ett tag göteborgska, undvek sina vänner och gled på sanningen under sjukskrivningen. Hon ville inte berätta, kunde kanske inte berätta sanningen.

Men nu mår hon bra psykiskt igen och tillbaka på jobbet på gymmet i Göteborg. Så bra att hon bestämde sig för att slå tillbaka mot cancern så gott hon kunde.

– Jag har startat en insamling hos cancerfonden. Målet är att vänner och bekanta ska skänka en slant inför min 25-årsdag i augusti efter förmåga. Fem kronor eller 50 eller femhundra, det spelar ingen roll. Det är mitt sätt att ta fajten.

”Fått otroligt fin hjälp”

Målet med insamlingen, där alla pengar oavkortat går till forskningen mot cancer, är att uppnå 35 000 kronor innan födelsedagen. Det ser väldigt lovande ut. Torsdag eftermiddag sitter 25 100 kronor på kontot.

Sara skriver bland annat så här på insamlingssidan: ”Jag hatar cancer och jag hatar att cancern drabbar folk i min omgivning. Jag är livrädd för att jag eller någon annan i mitt liv skall få cancer. Och därför mina vänner, har jag startat en insamling för Cancerfonden. Jag vill inte vara livrädd, och jag vill inte att någon annan skall vara livrädd för denna äckliga jävla sjukdom.

– Det betyder mycket för mig att folk är så generösa. Det känns bra att kunna ge tillbaka lite. Jag har fått en sådan otroligt fin hjälp av läkarna och övrig personal på Sahlgrenska.

Hur ser du på framtiden nu?

– Positivt! Bröst kan jag få nya. Äggstockarna går ju inte att ersätta men jag får helt enkelt skaffa de ungar jag vill ha innan jag fyller 30.

 

Cancerfonden

Är en fristående, ideell insamlingsorganisation som arbetar för att fler ska överleva och färre ska drabbas av cancer. För att nå dit arbetar man med forskningsfinansiering, kunskapsspridning och påverkansarbete. Sedan Cancerfonden grundades 1951 har man delat ut drygt 10 miljarder kronor till svensk cancerforskning. Mer information finns på cancerfonden.se.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!