Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara offrade bostad och jobb – grundade mångmiljonaffär

Sara Serray startade Wellibites i maj 2018. Här ses hon i fabriken som tillverkar godiset.
Foto: Privat / Privat

Kostrådgivaren och apotekaren Sara Serray, 31, sa upp sig från jobbet och sålde sin lägenhet för att förverkliga sin dröm.

Den tog fart i mammans kök med den treåriga systerdottern som hårt men rättvist smakråd. 

Nu gör godisföretaget Wellibites succé och omsätter miljoner.

– Jag såg att det fanns ett intresse på marknaden att skapa något som var hälsosamt men fortfarande gott, säger hon. 

I maj 2018 startade Sara Serray, 31, från Göteborg godisföretaget Wellibites som ett hälsosammare alternativ till sötsaker som kakor och godis. 

Nu drygt två år senare omsätter hennes vitaminberikade godis miljontals kronor och hon ser en marknad i övriga delar av världen, vilket Göteborgs-Posten tidigare skrivit om. 

– Jag har alltid haft ett stort intresse av hälsa men jag har också alltid älskar sötsaker. När jag började plugga så insåg jag mer och mer hur man kan påverka kroppen med vad man äter, men samtidigt ville jag kunna äta gott, säger hon och fortsätter:

– Så fort det kom ut något nytt så tittade jag på ingredienslistan för att se om det var hälsosamt men det var det sällan. Det fanns inget som var tillräckligt bra så jag kunde äta det med gott samvete. 

Började tillverka i mammans kök 

För att kunna starta företaget så sa hon upp sig och sålde sin lägenhet, för att det inte skulle stanna vid en hobby och tankar som ”tänk om” och för att tiden inte räckte till för både och. 

Sara startade sitt företag 2018 och nu omsätter Wellibites miljoner.
Foto: Privat

Godiset började hon tillverka i sin mammas kök med den då treåriga systerdottern som smakråd. 

– Det som gjorde att det blev godis, det kunde ha blivit något annat, var min systerdotter som var tre, hon fick inte äta godis då men det är i den åldern man kanske börjar introduceras till det på till exempel kalas. Godis är en stor del av vår kultur. Så jag tänkte tänk om jag kunde ta fram något som hon kunde äta och ändå tycka var gott, säger hon och fortsätter:

”Barn ljuger inte” 

– Hon fick testa mina prover, hon var en hård domare. Vilket var bra, barn ljuger ju inte. De säger när de inte tycker något är gott och om de inte vill ha mer. 

När hon körde i gång företaget hade hon tre olika recept, samtliga utan socker och helt veganska. 

Nu tillverkas de fyra godissorterna hos Grahns Konfektyr Skövde och distribueras därifrån till mängder av matbutiker och apotek, bland annat. 

Men blicken är nu höjd, produkterna säljs redan i Norge men marknaden finns i andra länder också, berättar hon. 

– Jag får förfrågningar från andra länder, jag ser att behovet finns där med. Europa, USA och Asien är intressanta marknader, vi jobbar nu på att lägga vår exportplan, säger Sara Serray.