Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sara och Madeleine räddar liv i Uganda

Madeleine Nilsson till vänster och Sara Holm till höger flankerar barnmorskorna Judith och Jessica på sjukhuset i Uganda.
Foto: PRIVAT
Interiör från förlossningskliniken i Uganda.
Foto: PRIVAT

Barnmorskestudenterna Sara Holm och Madeleine Nilsson gör praktik på en kvinnoklinik i Uganda.

Bristen på material och mediciner är skriande – så nu ber svenskorna om hjälp på Facebook.

– Man har fått fantastisk respons, folk har swishat 85 000 kronor bara på ett dygn. Jag är otroligt stolt, säger Saras mamma Helenè Krantz.

Sara Holm, som växte upp i Rävlanda utanför Göteborg, och Madeleine Nilsson från Höör pluggar till barnmorskor i Lund. En del av praktiken gör de på Mbarara Hospital. De berättar om sitt arbete i ett inlägg på Facebook där det också finns en insamlingssida:

"Häromdagen var flera sorters antibiotika slut, magnesium sulfat - som används för att motverka kramper med ibland dödlig utgång vid havandeskapsförgiftning finns för tillfället inte att få tag på. I morse när vi kom dit var det slut på handskar, PVKer och tejp."

Sara Holms inlägg på Facebook.

Helenè Krantz från Göteborg har tät kontakt med sin dotter och förklarar:

– Den här bristen på medicinsk utrustning kostar liv hela tiden. Och de pengar folk skickar till Sara och Madeleine kommer att rädda liv.

85 000 kronor på ett dygn

Sara och Madeleine ber sina vänner swisha över en tia – de vill köpa handsprit, handskar, kompresser, mediciner som ska räcka ett tag framöver innan de åker tillbaka till Sverige. Och responsen har varit enorm.

– Sara la ut detta för mindre än ett dygn sedan och massor av folk har hjälpt till, berättar Helenè Krantz under lördagen.

Lördag eftermiddag skriver Sara på Facebook att man fått in runt 85 000 kronor på kontot.

Inlägget har redan nära 400 delningar.

"Vi är överväldigade av solidariteten som alla dessa människor har visat", skriver hon till GT och fortsätter:

"Eftersom det nu är så mkt pengar kommer vi utöver förbrukningsmaterial och mediciner oxå köpa bland annat digitala blodtrycksmanchetter och pinards stetoskop (ett instrument som används för att lyssna på fostrets hjärtljud när det ff ligger i magen)".

Interiör från förlossningskliniken i Uganda.
Foto: PRIVAT

Sjukhuset där Sara Holm och Madeleine Nilsson gör sin praktik är statligt och kostnadsfritt. Bristen på mediciner och utrustning gör dock varje förlossning riskabel.

Spartanska förhållanden

Uganda ligger i den östra delen av Centralafrika och har en av kontinentens snabbast växande ekonomier. Detta märks det dock inget av i Mbarara, som är beläget i sydvästra Uganda.

Bilder från förlossningsavdelningen på sjukhuset visar på synnerligen spartanska förhållanden.

– De får arbeta under förhållanden de aldrig kunnat föreställa sig, berättar Helenè Krantz.

Om någon vecka åker Sara och Madeleine tillbaka till trygga Sverige. Innan dess har de storhandlat på apoteket – vilket förhoppningsvis kommer att bidra till att rädda liv.