Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara-Lena Bjälkö, SD, satt på buss som blev beskjuten

Sara-Lena Bjälkö, SD, blev beskjuten från en bil när hon åkte buss.Foto: SVEN LINDWALL

På måndagskvällen meddelade polisen att en buss med en riksdagsledamot ombord beskjutits i Skaraborg.

Nu berättar SD-politikern Sara-Lena Bjälkö att det var hon som satt på bussen.

– Jag trodde att vi skulle bli ihjälskjutna, säger hon.

Det var under måndagen som nyheten om att en SD-politiker i en buss ska ha blivit beskjuten med något typ av vapen mot en bil kom. Händelsen ska ha inträffat längs en väg i Töreboda kommun. I bussen befann sig ytterligare två personer. 

Politikern det handlar om är riksdagledamoten Sara-Lena Bjälkö, berättar hon själv.

– Vi blev omkörda av en bil som sköt mot oss, säger hon.

 

LÄS MER: Polisen: SD-politiker beskjuten i buss 

 

Bjälkö är 42 år och representerar Örebro läns valkrets i riksdagen för Sverigedemokraterna. Hon kommer dock från Falkenberg, där hon lokalt är ordförande för SD. Innan hon blev politiker har hon varit företagare och arbetat som undersköterska.

Troligen inte skarpa skott

Under måndagskvällen så bekräftade polisen att man utredde händelsen:

”En riksdagsledamot (sd) färdades under natten mot söndag i en buss i Skaraborg. Från en förbipasserande bil avlossades någon form av vapen i luften.

Polisens inledande, preliminära bedömning är att det inte finns något som tyder på att händelsen har med riksdagsledamoten kandidatur att göra”, meddelade polisen på sin hemsida.

Helena Trolläng, enhetschef för demokrati och hatbrottsgruppen i region Väst, säger så här på tisdagseftermiddagen:

– Vår initiala bedömning är att det inte har använts skarpa skott – men det är något som vår tekniska undersökning måste visa. Det finns mycket jag inte kan svara på i nuläget då det pågår en intensiv förundersökning. Men vi strävar mot att hitta en gärningsman som i slutändan kan lagföras.

Till SVT Nyheter Väst säger hon att händelsen utreds som hatbrott och att man inte kan utesluta att händelsen har med politik att göra, men att det under tisdagen inte finns något som talar för hatbrott med politiska tecken.

Helena Trolläng, enhetschef för demokrati och hatbrottsgruppen i region Väst.Foto: THOMAS JOHANSSON

Säpo inkopplade

Säkerhetspolisen bekräftade under måndagen att man informerats om händelsen.

– Det är en av våra skyddspersoner som tillhör den centrala statsledningen, sa Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen då.

Det var under natten mellan lördag och söndag som en buss innehållande Sara-Lena Bjälkö och två privatpersoner ska ha blivit omkörd av en bil, berättar hon:

– De sköt mot oss. Det var ett vapen. Men jag vill inte gå in på mer detaljer om just det. 

Bjälkö befann sig på platsen i ett privat ärende och bussen som sällskapet satt saknade partipolitiska symboler.

Vågade inte stanna

Vidare berättar riksdagsledamoten att de inte vågade stanna, utan fortsatte köra.

– Det var så chockartat. Jag är bara så glad att min dotter inte var med. Jag kämpar för ett tryggare och säkrare samhälle, för att folk inte ska behöva uppleva skjutningar och dödsskjutningar, och så händer det här, säger hon.

Sd:s pressavdelning bekräftar att det är Bjälkö som blivit utsatt. Cirka 20 timmar efter att GT ställde frågan om vilken av deras riksdagsmän som blivit utsatt svarar man:

”Vi känner till att polisen har uppmärksammat skjutningen och vi kan bekräfta att riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö befann sig på bussen.

Just nu följer vi polisens utredning och inväntar mer information kring händelsen.”

Händelsen rubriceras som grovt olaga hot.