Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara Franssons liv före mordet på pojkvännen

Sara Fransson vid rättegången i Karlstad. Foto: HENRIK JANSSON

Hon finner tryggheten i ett fosterhem efter en omtumlande uppväxt.

Men en mörk resa, kantad av missbruk och skolfrånvaro, börjar när hon efter flera lyckliga år skickas tillbaka till familjen i Värmland. 

En resa som slutar en sommarnatt 2018 – när hon enligt domen knivhugger sin expojkvän i halsen.

Detta är berättelsen om Sara Fransson, 24, och svartsjukemordet i Hagfors.

Utdrag ur polisens händelserapport, natten mot den 20 juli 2018:

”Ett helt gäng skriker, ring polis och ambulans”.

”Knivskärning”.

”Livlös”.

”22-9400 pratat med läkare på plats, ser mörkt ut”.

Det är minuterna efter midnatt när polis och ambulans rullar in i området Gärdet i Hagfors, ett område i den lilla värmländska stålstaden som under de senaste åren förknippats med oroligheter.

Ambulanspersonalen slås genast av kaoset på platsen. Tingsrätten kallar det senare ”tumultartat bråk”. Ett vittne kallar det ”bondslagsmål”. Alla slåss mot alla.

– Det var full ös, ett riktigt bondslagsmål.

Ur polisens händelserapport, natten mot den 20:e juli 2018.Foto: POLISEN

Människor ropar, skriker och gråter. Några sliter i ambulansdörrarna och pekar mot den livlöse unge mannen som ligger på vägen.

– Han håller ju på och förblöder, hörs en man ropa i bakgrunden under ett av SOS-samtalen.

Kniv och baseballträ

När ambulanspersonal kontrollerar honom försvinner hoppet. Han andas inte, saknar puls. När man vänder på den unge mannen, med ett blödande sår i halsen, hittas en kniv som legat under honom. Det ska senare fastställas att han dött av knivskador och att han även fått slag av ett baseballträ.

Exakt vad som hänt förblir dock länge höljt i dunkel.

Polisbil vid mordplatsen.Foto: POLISEN

Detta trots att det i den omfattande polisutredningen förekommer totalt 62 vittnen, om än inte alla ögonvittnen till själva händelsen. Ingen av alla dessa vittnen säger sig ha sett vem som legat bakom det dödande hugget.

Men polisutredningen pekar tidigt, redan i de första händelserapporterna från brottsplatsen, mot en ung Hagforsbo.

24-åriga Sara Fransson – som enligt flera vittnesmål varit involverad i ett våldsamt svartsjukedrama kring den mördade unge mannen.

Sara Franssons under rättegången. Foto: HENRIK JANSSON

Berättelsen om Sara Fransson börjar bara ett stenkast från brottsplatsen, området Gärdet där hon bott de senaste åren.

Flera grannar har slagit larm om utvecklingen i området.

– Jag vågar mig inte ut när det blir kväll längre och låser dörren tidigt på kvällen för att känna mig säker eftersom det händer så mycket här, har en boende i området sagt till Nya Wermlands-Tidningen.

Fransson växte upp i närheten och vänner beskriver tragiska första år i livet. 

– Sara fick en dålig start i livet och har haft det väldigt tufft hemma, säger en nära anhörig.

Sara Fransson nekar till mordet på sin expojkvän. Foto: HENRIK JANSSON

Fransson berättar i förhör om omskakande upplevelser under barndomen. När hon var sju år hade socialtjänsten nåtts av larmen och hon placerades i fosterhem. Fransson placerades i en stad långt ifrån Värmland. Där fann hon, enligt anhöriga, en trygghet i livet och utvecklades i rätt riktning.

”Hon trivdes bra i fosterhemmet”, uppger hon själv i Kriminalvårdens personutredning.

Ville inte lämna fosterhemmet

Men efter nästan sex år kom tiden i fosterhemmet till sitt slut. Anhöriga beskriver att hon visserligen hade en längtan till sin närmaste biologiska familj, men att hon också var kluven och att hon senare sagt sig velat vara kvar i fosterhemmets trygghet.

– Oavsett borde hon helt klart ha fått ett bättre stöd från samhället när hon återvände, säger en nära anhörig.

Tillbaka i Hagfors, dit hon återvände lagom till sjunde klass, tog livet genast en dyster vändning. 

Hagfors är kanske mest känt för sin stålindustri och företaget Uddeholm med anor från 1600-talet. Foto: Voestalpine AG

Kriminalvårdens personutredning visar att hon inte fullföljde grundskolan på grund av mycket hög frånvaro på högstadiet. Senare påbörjade hon flera gymnasieprogram, men hoppade av samtliga och levde därefter på aktivitetsersättning från Försäkringskassan. 

2017 kom en tillfällig vändpunkt. Vid denna tid träffade hon den pojkvän som senare skulle bli mördad och började samtidigt studera igen, på komvux. Hon beskriver i Kriminalvårdens personutredning en lycklig tid.  

Men lyckan blev kort.

Utkastad från skolan

På skolan gjorde hon visserligen alla sina uppgifter men med bara fyra månader kvar av studierna blev hon utkastad på grund av hög frånvaro. Samtidigt började relationen till pojkvännen gnissla och hon beskriver i personutredning och förhör hur deras förhållande blev en olycklig kärlekshistoria med destruktiva inslag. 

– Ja, alltså oavsett om han var dum mot mig eller inte så var han min första kärlek och jag älskade honom, säger hon i förhör. 

På en dörr in till pojkvännen skrev Sara Fransson ”äckelfitta” och ”tvi hora” efter uppbrottet. Fransson medgav att det var hon som skrivit och säger i förhör att det var riktat mot expojkvännen. Foto: POLISEN

Tiden före den ödesdigra julinatten 2018 levde hon arbetslös, med ekonomiskt bistånd på 5 244 kronor per månad, med kronofogdeskulder och med ett förhållande som brakat samman. 

Enligt Kriminalvårdens yttrande hade hon också ett ”sannolikt drogberoende”. Hon berättar själv att hon tog droger runt ”en gång i månaden”. Hasch och spice. Själv betraktade hon det dock inte som ett missbruk utan något som vännerna dragit in henne i:

”Enligt Fransson har hon inget drogsug och hon ser inga svårigheter med att avhålla sig från droger.”

Någon vecka före mordet hade paret gått skilda vägar, enligt Fransson, och pojkvännen hade inlett en relation med en annan kvinna. 

Spionerade på expojkvännen

Vänner berättar i förhör om Sara Franssons svartsjuka och hur hon spionerade på sin expojkvän.

– Sara tålde inte att se att han hade en annan tjej, säger en vän i förhör.

– Hon skulle ha koll på honom. Sara sa att hon inte brydde sig men det gjorde hon. Sara hade även koll på tjejen.

Tumultet, som skulle sluta med mord, började när Sara Fransson tillsammans med en vän, en man i 50-årsåldern, gick mot expojkvännens hem. Mannen var beväpnad med ett baseballträ. Flera personer från båda sidor deltog i det följande slagsmålet som slutade med att Sara Fransson expojkvän låg blodig på gatan.

Advokaten Lennart Lefverström, som försvarat mannen i 50-årsåldern har tidigare sagt till GT: ”Min klient har varit med i bråket och han hade ett baseballträ med sig. Men anledningen att han tog med det var en säkerhetsåtgärd utifall han skulle bli överfallen.”Foto: HENRIK JANSSON

Ingen hade sett Sara Fransson använda kniven, men när tingsrätt och hovrätt kommit med sina domar har hon konstaterats som skyldig till knivattacken. Domstolarna lyfter fram att bara fyra personer fanns i närheten av mordoffret och att övriga kan uteslutas som gärningsmän. Övriga var mordoffrets vänner eller i fysiskt underläge vid mordtillfället. 

Dessutom ska Fransson enligt vittnesuppgifter ha erkänt mordet i telefonkontakter med vänner. 

Tingsrätten friade henne dock från mordmisstankar, och hon dömdes till tre års fängelse för att ha vållat expojkvännens död. I fredags ändrade hovrätten dock domen när hon dömdes till tolv års fängelse för mord. I domen konstateras att det inte är klarlagt om hennes avsikt var att döda, men att hon borde ha insett att hugget kunde ha varit dödande.

Åklagare Rebecka Hällgren vid rättegången i Karlstad. Foto: HENRIK JANSSON

Åklagaren Rebecca Hällgren har sagt sig vara nöjd med domen men hade yrkat på ett ännu längre fängelsestraff, fjorton år. Samtidigt är flera anhöriga kritiska till domen eftersom inga vittnesuppgifter binder Sara Fransson vid mordet.

– Jag trodde att det svenska rättssystemet utgick från att hellre fria än att fälla när bevisen inte håller. Det känns helt främmande. Hon var inte våldsam och kan inte ha gjort det, säger en nära anhörig.

Robert Helenius, Sara Franssons försvarsadvokat, är fåordig men konstaterar:

– Domen ska överklagas. Det är min enda kommentar.

Hon nekar till brottet

Sara Fransson nekar själv i förhör och säger att hon älskade expojkvännen. 

– Jag har inte gjort det.

– Jag skulle aldrig kunna döda en människa om det skulle gå över styr, aldrig. Så dum i huvudet är inte jag.

Vid förhöret, i polishuset i Karlstad en höstdag några månader efter mordet, får hon också frågan av förhörsledaren om hon kanske inte minns mordet, eftersom det var en så traumatisk händelse. 

Hon svarar:

– Jag har varit med om traumatiska upplevelser ända sen jag va liten. Och jag kommer ihåg allting.