Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sara berättar från sjukhuset: ”Tufft”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
23-åriga läkarstudenten Sara Blümel ställer upp i krisen.Foto: Privat

Under rådande coronapandemi tar sjukvården emot all hjälp de kan få. 

23-åriga läkarstudenten Sara Blümel är en av de som ställer upp.

– Jag har hoppat in som undersköterska på coronaavdelningar, säger hon.

Läkarstudenten Sara Blümel, 23, från Göteborg är inne på sin sjunde termin på läkarprogrammet. I samband med studierna har läkarstudenter rätt att börja jobba som undersköterskor.

Det är något som Sara kände att hon behövde göra – för att hjälpa till i krisen.

– Jag jobbar inom Sahlgrenska universitetssjukhus. Jag har önskat att jobba på coronaavdelningar och det har varit mycket tufft, säger Sara, som tidigare också medverkat i P4 Göteborg.

23-åriga läkarstudenten Sara Blümel ställer upp i krisen.Foto: Privat

”Man hinner inte tänka”

Under de senaste veckorna har hon ställt upp och kämpar med stressen från såväl arbetet som studierna.

– Man hinner inte tänka hur hemsk situationen är. Man fokuserar helt på jobbet och det emotionella kommer senare. Jag är i den här fasen nu att jag har stort fokus på att göra det bästa för patienterna och när det har gått ett tag kanske man inser hur stor denna pandemin var, säger hon.

Hon tror att hennes inhopp som undersköterska gett henne mycket perspektiv om sitt framtida yrke.

– Jag tror att jag har fått mycket stor respekt för många saker, inte minst för alla arbetsgrupper på sjukhusen. Men även för alla oväntade saker som kan komma ens väg och att man måste ha nerver av stål. Det har gjort mig ödmjuk, säger Sara.

Sara Blümel jobbar extra under sin utbildning.Foto: Privat

Alla kan göra något

Hon förklarar att hon får väldigt mycket stöd och hjälp av sina kolleger. 

– Jag är en av de yngre. Det finns en hel del studenter som anmält intresse men oftast är jag den yngsta. Jag får väldigt bra handledning och det respekterar jag. Vi är alla måna om att upptäcka vår väg genom en okänd svår situation, säger Sara.

Hon förklarar att alla kan göra något, trots en stressig vardag.

– Jag jobbar samtidigt som jag pluggar, visst att det här är stressigt men det är en situation där världen behöver ens hjälp. Och då kan man klämma in ett par arbetspass i veckan, säger hon.

TV: Läkaren: ”Det tog 4-6 veckor att komma tillbaka från coronan”